El partit a Guinea embruta més la imatge internacional d’Espanya

  • El president de la federació espanyola, Ángel María Villar, es nega a donar explicacions sobre el partit a Malabo

VilaWeb
Redacció
16.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La selecció espanyola de futbol juga demà un partit a Guinea Equatorial, cosa que ha aixecat moltes crítiques pel fet que el país és governat per un dictador, Teodoro Obiang, que reprimeix amb duresa qualsevol crítica o oposició. ‘Fins la setmana passada, Espanya havia de jugar amb Angola o Gabon abans de viatjar a Sud-àfrica, però aquests plans van caure i la federació espanyola els va canviar sorprenentment per Guinea Equatorial’, explica el New York Times, que recorda que ‘molts representants polítics de l’oposició han criticat que la federació espanyola fomenti les relacions amb el règim d’Obiang, que va arribar al poder amb un cop militar el 1979.’

I també es fa ressò de les crítiques fetes per part d’organitzacions de defensa dels drets humans i pels opositors al règim d’Obiang, que pateixen la repressió del dictador.

A més, el diari inclou també unes declaracions de Vicente Palacio, un expert en política espanyola internacional i adjunt a la Fundación Alternativas. Palacio diu que Espanya ha tingut una mala consciència per ‘haver fet una política d’apaivagament en relació amb el règim després del cop’.

Per la seva banda, el Washington Post destaca el silenci del president de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, que s’ha negat a donar explicacions sobre el perquè d’aquest partit, el primer que disputa un equip no africà a Guinea Equatorial d’ençà del cop militar d’Obiang. I diu d’Obiang que ‘ha xuclat la riquesa del país en petroli per al seu enriquiment i el de la seva família, mentre la seva gent pateix en suburbis’.

Fins i tot el diari nord-americà es fa ressò de l’incident en una conferència de premsa, en què la cap de premsa de la federació espanyola, Paloma Antoranz, va intentar vetar una pregunta a dos futbolistes per part d’un periodista.

La censura d’una pregunta en conferència de premsa

En una conferència de premsa prèvia al partit, van comparèixer els jugadors Fernando Llorente, del Juventus, i Marc Bartra, del Barça. Un periodista es va discutir amb la cap de premsa de la selecció espanyola de futbol, present a la sala, perquè no deixava que els fes una pregunta sobre aquesta polèmica. Finalment, hi va accedir, però tant Llorente com Bartra van dir que no tenien res a dir.

Per una altra banda, en una conferència de premsa, el president de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, també es va negar també a respondre cap pregunta sobre el fet de jugar un partit a Guinea Equatorial.

Mail obert de Xavier Montanyà: Boicot al partit Guinea-Espanya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any