El fum de la discòrdia

  • L’expansió de les cigarretes electròniques es contraposa a l’aparició de les primeres crítiques dels experts

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Aïda Sanchez i Sandra Vicente
22.10.2013 - 09:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hi ha coses que separades no tenen el mateix gust: la mel i el mató, el pa i el tomàquet, els diumenges i el vermut…i el cafè i el cigarro. Des de l’any 2011 no es pot veure l’estampa del cercle de fumadors a un bar, acompanyant la copa o el partit de futbol. Ara aquesta imatge està sent recuperada gràcies a les cigarretes electròniques. Tot i això, els elements no són ben bé els mateixos. Encara que tant anunciants com botigues assegurin que fumar les e-cigarretes i el tabac tradicional és el mateix, la realitat no és aquesta.

Si ens posem escrupolosos, l’únic factor que comparteixen és la nicotina, ja que ni l’olor ni el gust s’assemblen. De fet, un dels atractius més destacats entre els usuaris d’aquest producte és la possibilitat de triar qualsevol sabor que es desitgi, des de tabac de pipa fins a pizza o licor. Els cendrers segueixen oblidats als bars i, amb ells, l’olor a cigarret i la tele amb el partit emboirada pel fum. Perquè no és fum, és vapor. Tampoc és fumar, sinó vapejar.

És per aquest desconeixement que aquest nou imperi està creixent de la mà d’una dicotomia constant; encara que es tracti d’un mètode per a –teòricament– deixar de fumar, la moda i el fet de recuperar l’anomenada cigarreta social, fan que no s’abandoni ni el ritual que acompanya el tabac ni l’addicció.

Les innumerables marques de cigarretes electròniques han vist aquí el mètode perfecte per a sobresortir enmig dels pegats de nicotina, xiclets i substitutius en general per a deixar el vici però, que en molts casos, suposen una altra addicció. Perquè la clau no està en el que nosaltres creiem comprar, sinó en el que ens venen. I les marques de tabac sense fum no anuncien un mètode per deixar de fumar, sinó una opció per a poder fer-ho en aquells llocs on està prohibit.

Els anuncis no ens mostren un ex-fumador satisfet, sinó moltes altres característiques avantatjoses de l’e-cigarreta. I això les col·loca en un buit legal. No estan subjectes a la legislació dels productes sanitaris i, per tant, tampoc a l’obligació de comunicar els seus components més enllà del que demani la normativa per als productes de consum. En altres paraules, s’han plantejat mai què porta la Coca-Cola? Doncs aquest mateix secret és el que protegeix al nou mercat del vapeig.

Això és el que més preocupa a professionals com el doctor Josep M. Ramon, expert en tabaquisme i cap de medicina preventiva de l’Hospital de Bellvitge, qui critica aquests anuncis ja que “al no estar subjectes a la mateixa legislació que la del tabac, donen missatge que potser no és el correcte”. Per aquest motiu, la comunitat sanitària demanda estudis independents que informin sobre què és realment el inhalem quan vapejem.

ELS PERILLS DE LA CIGARRETA

Des d’associacions com el SEPAR (Societat Espanyola de Neumologia i Cirurgia Toràcica) ja es publiquen informes que adverteixen que, degut a certs components que comparteixen amb el tabac, les e-cigarretes podrien ser cancerígenes i és possible que siguin nocives per als pulmons. Però tot i això, i encara que la OMS no els recomani fins que s’hagin fet estudis sobre els efectes a llarg termini, no es podrà deixar d’utiltzar el condicionant quan parlem del vapeig fins que una regulació aporti estudis independents.

Els cigarrets sense fum, que es comercialitzen com “un producte segur”, segons el Dr. Ramon, no estan obligats a passar cap prova per demostrar que no són nocius. Tot i això, considera que “sobre les bases teòriques” són un bon mètode per deixar de fumar, ja que permeten fer només les pipades necessàries per passar l’ansietat. Però caldria un control i un prospecte que ens respongui els dubtes que poden sorgir respecte la quantitat de nicotina utilitzar o l’estona que és segur estar vapejant.

La pregunta més imminent de totes és, per què les autoritats i els Governs no actuen? En països com Austràlia o Canadà, la venda de les e-cigarretes com a producte per deixar de fumar està prohibida, però a Europa encara no s’han posicionat, ja que el problema del vapeig està al final d’una llarga cua de qüestions a tractar relacionades amb el tabac. Per tots és sabut que industries milionàries i influents com la tabaquera són difícils de legislar, i més tenint en compte que marques fabricants de tabac tradicional estan pensant en ampliar horitzons i produir la seva pròpia nicotina.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any