Contrastant corregeix: hi va haver 18.000 assistents a la concentració unionista de Barcelona

  • El col·lectiu rectifica un error de càlcul del primer informe, que indicava 30.000 manifestants

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.10.2013 - 12:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El col·lectiu Contrastant ha corregit avui el càlcul que va publicar sobre el recompte de manifestants en la concentració unionista de dissabte a la plaça de Catalunya de Barcelona. En aquell primer informe (PDF), el col·lectiu va dir que s’hi havien aplegat 30.061 persones, però resulta que havia calculat erròniament algunes àrees circulars de la plaça: en comptes d’aplicar la fórmula correcta, πR², algunes àrees es van calcular amb 2πR². El nou recompte conclou que hi va haver 18.090 manifestants, un 40% menys que en el primer càlcul.

Segons aquest nou informe, ‘el nombre base de participants fou de 18.090, la qual cosa vol dir que hi va haver un mínim de 16.281 i un màxim de 19.899.’ L’informe detalla les àrees del lloc on hi ha un acte multitudinari i n’assigna densitats o bé, si el nombre de gent és molt baix per a l’àrea assignada, en dóna una xifra a partir del recompte visual.

Per calcular el nombre d’assistents, han fet servir el mètode d’àrea per densitat, que consisteix a dividir la zona per àrees, comptar la densitat –quantitat de gent– per metre quadrat de cada àrea i sumar el total. En alguns casos, però, si la densitat era baixa, el càlcul s’ha fet comptant un per un els manifestants de l’àrea en qüestió. 

A partir d’aquesta anàlisi, Contrastant ha conclòs que a la concentració hi havia 18.090 assistents. La guàrdia urbana va donar la xifra de 30.000.

La dada de Contrastant és molt inferior a les que han donat tant els organitzadors com la delegació del govern espanyols. Segons la plataforma Som Catalunya – Somos España hi havia 160.000 assistents; i segons la delegació del govern espanyol, 105.000. Unes xifres que Contrastant descarta categòricament. La de la delegació del govern espanyol fóra possible si tota l’àrea de la plaça de Catalunya hagués estat plena a vessar, fet que les imatges demostren que no és cert. I la dada dels organitzadors, la descarten per completament impossible. 

Tant plena o més que aquest dissabte era la plaça de Catalunya el proppassat 11 de setembre, en la Via Catalana. Era un sol dels més de 400 trams que van unir Vinaròs i el Voló amb 1,6 milions de manifestants independentistes. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any