Missatge de Mas a Brussel·les: ‘La UE ha de reconèixer que no hi ha precedents’

  • El president es reuneix amb els vice-presidents de la Comissió, Olli Rehn i Maros Sefcovic

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.09.2013 - 12:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘La UE no s’ha trobat amb un cas així; no hi ha precedents. Li pot passar amb Escòcia i li pot passar amb Catalunya, i amb el pas del temps potser en altres llocs. En algun moment la UE haurà de pensar com resol que un territori compleix totes les normes, amb ciutadans de la UE i que vol tenir un estatus diferents’, ha dit el president de la Generalitat, Artur Mas, des de Brussel·les, on és de viatge oficial. I a ha respost Mariano Rajoy, que des del Kazakhstan li havia demanat gestos de grandesa. ‘No demanem que accepti la independència de Catalunya, sinó que ens reconegui el dret de decidir’, ha dit Mas.

Mas ha parlat als comissaris europeus del procés d’independència?, li han preguntat en la conferència de premsa a Brussel·les. ‘Si se’m pregunta sobre un tema, responc. Si no, no en parlo’, ha dit el president fent referència als contactes que té previstos en aquest viatge. Però ha aprofitat la conferència de premsa per enviar un missatge a Brussel·les: ‘S’ha de tenir l’honestedat intel·lectual i política de reconèixer que no hi ha precedents. I si Europa sempre ha volgut integrar, que abordi el cas amb el màxim interès perquè el territori es mantingui allà on era. Tota la resta poden ser posicionaments interessats.’

Mas ha subratllat que els catalans ‘tenen tots els seus drets de ciutadania acumulats des del 1986’, que Catalunya compleix tota la legislació comunitària i que ‘des del primer dia ha estat contribuent neta i sempre ha posat més diners dels que ha rebut, al contrari que Espanya’.

Mas ha advertit que ‘no és el moment que la CE es pronunciï a fons’ sobre el procés, perquè ‘no hi ha estudiat i s’ha de tenir l’honestedat política i intel·lectual de reconèixer que no hi ha precedents’. ‘El lògic, que Europa fa sempre, és procurar no perdre ningú i integrar el màxim possible’, ha insistit el president. ‘Cal aplicar el sentit comú i no cabrejar-se abans d’hora, perquè dóna la sensació que això és més part de l’estómac que no de la raó. I això s’ha d’abordar no visceralment, sinó amb raó, amb sentit comú, i això en l’espai europeu passa perquè els ciutadans puguin decidir quin status polític volen tenir’, ha defensat Mas.

L’acció diplomàtica de la Generalitat

Mas ha reconegut que la Generalitat ha activat contactes diplomàtics, ‘tant a la UE com fora de la UE’ per ‘explicar què passa a Catalunya. ‘Traslladem informació perquè sàpiguen què passa i què fem. L’anem canalitzant i arriba allà on ha d’arribar, i s’anirà intensificant’, ha dit Mas. ‘L’estat espanyol no és indiferent i actua amb molta energia per intentar que Catalunya no es mogui en l’escena internacional . L’estat espanyol no ajuda, i per això fem servir altres mecanismes per fer arribar informació.’

Contactes d’alt nivell

Mas viatja a Brussel·les per primera vegada després de l’èxit de la Via Catalana. S’hi reunirà amb alts representants de la Comissió Europea: el vice-president Olli Rehn, comissari responsable d’Afers Econòmics i Monetaris; el vice-president Maros Sefcovic, comissari responsable de Relacions Interinstitucionals i Administració; i amb el comissari d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió, Lázsló Andor.

Segons el govern, aquestes trobades formen part de la relació ‘habitual i fluida’ que la Generalitat té amb les institucions europees, tant directament com a través de la delegació davant la Unió Europea. Però és evident que es fan en un moment de gran transcendència política a Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any