Ball dels set pecats capitals a Tarragona

  • Una representació única de la lluita entre el bé i el mal que es balla per Santa Tecla

VilaWeb
Redacció
22.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta tarda a Tarragona (Tarragonès), una vegada acabada la cercavila del seguici de Santa Tecla, es representarà la dansa dels Set Pecats Capitals a la plaça de les Cols. Es tracta d’un ball molt antic – podria datar d’abans del segle XV- que l’Esbart Dansaire de Tarragona va recuperar al 2003. La dansa es compon de 14 balladors i representa la lluita entre el bé i el mal a través de les set virtuts cristianes i els set pecats capitals.

Durant el seguici festiu les peces desfilen dividides en dues fileres: a l’esquerra s’hi situen les set virtuts – castedat, mesura, generositat, diligència, paciència, amor cap al proïsme i humiltat – i a la dreta els set pecats: gola, luxúria, avarícia, supèrbia, peresa, enveja i ira. Les virtuts vesteixen roba clara, porten màscares més amables i la seva roba està brodada amb motius al·legòrics del cristianisme. Per un altre costat, els pecats són caracteritzats d’una forma més esfereïdora ja que van guarints amb tons foscos, cuir i carotes escabellades.

Al llarg de la desfilada el mal provoca el bé i la dansa escenifica el combat final. Ballen formant dos cercles, l’un dins l’altre, i giren en sentits contraris. Al centre de la rotllana pecats i virtuts van xocant les bares i els bastons a mode d’escaramussa. Actualment, Tarragona és l’única població del país que manté aquesta tradició, que els estudiosos pensen que prové de la processó de corpus. Enguany fa deu anys que l’Esbart Dansaire de Tarragona la va recuperar reintroduint-la a les festes de Santa Tecla. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any