El Consell Regional del Vènet torna a ajornar la votació per a convocar un referèndum d’independència

  • Els partits contraris no van voler votar ahir · La proposició de llei fou retornada a comissió per revisar-ne el text

VilaWeb
Redacció
18.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell Regional del Vènet va tornar a ajornar ahir la votació sobre una convocatòria de referèndum d’independència. Durant la sessió, els partits contraris al referèndum van dir insistentment que fer-lo, ni que fos únicament consultiu, era il·legal, i van decidir de retornar la proposició de llei a comissió perquè els consellers en revisessin el text. 

La Lliga Vèneta – Lliga Nord esperava que ahir, després d’un primer ajornament, es pogués votar finalment la proposta, de manera que a la tardor es pogués fer referèndum consultiu, però va quedar en minoria. 

Tant el conseller Stefano Valdegamberi (del partit Futur Popular) com el president del Consell, Luca Zaia (de la Lliga Vèneta-Lliga Nord) van remarcar que ahir no es votava sobre la independència sinó per donar veu als ciutadans. Però el Partit Democràtic i el Poble de la Llibertat es van oposar a la proposició de llei i van dir que el procediment previst era il·legítim. 

Amb la perspectiva que el text no s’aprovés, i a proposta del grup del Poble de la Llibertat, la proposició de llei fou retornada a comissió per revisar-ne el text. 

El Vènet es proposa de recuperar la sobirania de l’antiga República de Venècia, desmantellada per Napoleó el 1797. Hi ha hagut tot de passos fins a arribar aquí. L’any passat, el moviment extraparlamentari Independència Vèneta va aplegar vint mil signatures per demanar que es convoqués un referèndum d’independència. I al novembre el Consell del Vènet va votar la resolució 44, que atorgava al president, Luca Zaia, el mandat per a començar a establir urgentment relacions institucionals amb totes les institucions de la UE i l’ONU amb l’objectiu de garantir que el poble vènet fos consultat sobre l’autodeterminació.

El referèndum resultant de tot aquest procés, si s’arribés a fer, seria de caràcter consultiu, no pas vinculant. Amb tot, dins l’estratègia d’Independència Vèneta es considera que si la majoria votés favorablement de recuperar la sobirania seria un mandat democràtic que el govern italià no podria menystenir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any