Anticorrupció demana l’encausament de Camps i Barberà en el cas Nóos

  • El jutge José Castro ja els atribuïa els delictes de malversació, prevaricació, frau i falsedat · L'oposició assenyala que hauran d'explicar les presumptes irregularitats

VilaWeb
Redacció
02.09.2013 - 12:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia anticorrupció demanarà avui que el Tribunal Superior de Justícia valencià investigui i encausi la batllessa de València, Rita Barberà, i l’ex-president de la Generalitat, Francisco Camps, per la relació que tenen amb el cas Nóos, de presumpte corrupció i el principal implicat del qual és el gendre del rei, Iñaki Urdangarin. Així ho destaca el diari El País, segons el qual la fiscalia veu indicis de delicte en la signatura dels contractes dels congressos anomenats Valencia Summit per part de Camps i Barberà i d’Urdangarin.

José Castro, titular del jutjat d’instrucció número 3 de Palma, veu indicis racionals que Francisco Camps i Rita Barberá van incórrer en presumptes delictes continuats de malversació, prevaricació, frau a l’administració i falsedat en document oficial en el marc del cas Nóos. Ho exposava el mes de maig passat en un document de setanta pàgines que va traslladar al Tribunal Superior de Justícia valencià, en què li proposava que assumís la competència per a instruir la part del cas Nóos que afecta la suposada participació de Camps i Barberá.

La participació es concreta les negociacions prèvies a la signatura del conveni del Valencia Summit, pel qual l’Institut Nóos va percebre cap a tres milions d’euros de diners públics.

La recerca judicial se centra en els convenis que la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València varen signar amb l’Institut Nóos, d’una banda, per organitzar les jornades Valencia Summit els anys 2004, 2005 i 2006 i, d’una altra, per assessorar la candidatura de València als Jocs Europeus, que mai no es varen arribar a fer. 

Aquestes jornades Valencia Summit tenien l’objectiu d’esdevenir una reunió d’experts en l’organització de grans esdeveniments i varen ser contractades entre el govern valencià, a través de la Ciutat de les Arts i de les Ciències (CACSA), i el consistori que dirigeix Rita Barberá, a través de Turisme València.

La batllessa de València ha dit moltes vegades que ella no havia signat ni autoritzat res en relació amb la València Summit. 

Segons les denúncies dels grups de l’oposició, l’ex-president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, va ser qui va proposar a Iñaki Urdangarin de signar un conveni de cinc milions d’euros per organitzar els Jocs Europeus, inexistents. El síndic de Compromís, Enric Morera, va aportar al jutge Castro la documentació i informació que dóna credibilitat a aquesta versió.

En el cas de Valencia Summit, el grup municipal d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) a l’Ajuntament de València va dir que havia costat dos milions d’euros. Segons aquestes dades, la fundació va pagar 522.000 euros anuals els anys 2004, 2005 i 2006. 

En total, segons els càlculs d’EUPV, la fundació València Turisme Convention Bureau va gastar-se 1,9 milions d’euros entre el 2004 i el 2006 per a la trobada que havia organitzat l’Institut Nóos.

L’oposició assenyala que hauran d’explicar les presumptes irregularitats

Els partits polítics de l’oposició han demanat explicacions judicials i parlamentàries a la batllessa de València i a l’ex-president valencià Francisco Camps. Així, el portaveu del grup municipal socialista a l’Ajuntament de València, Joan Calabuig, ha instat Barberá a convocar un ple d’extraordinari i una comissió d’investigació. ‘València no pot seguir ostatge de la situació judicial de Barberà’, ha remarcat. Calabuig ha afegit que ‘Barberá no pot derivar la seva responsabilitat en terceres persones, ni escudar-se en que no va signar res’.

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha considerat que la petició d’imputació ‘ve a confirmar el que ja advertim en el seu moment en el parlament valencià, on hem denunciat en reiterades ocasions les irregularitats dels contractes i dels diners que es va donar, sense més, a la trama dirigida per Iñaki Urdangarín’.



Morera ha animat la justícia a que actui ‘amb la major celeritat possible, ja que tota la trama de Nóos ve de l’any 2004, han passat 9 anys i el que fa falta és que la justícia siga ràpida per determinar responsabilitats i assenyalar als culpables’.



’Anticorrupció coincideix al 100% amb el que hem vingut denunciant des de fa temps, que no és una altra cosa que els procediments administratius no s’han fet correctament i s’ha col·laborat des de dins de la Generalitat Valenciana i des de l’Ajuntament de València per afavorir el saqueig de diners públics’, ha conclós.



El portaveu adjunt d’Esquerra Unida del País Valencià a les Corts Valencianes, Ignacio Blanco, ha assenyalat en una línia semblat que la Fiscalia ‘coincideix amb el que tothom té clar, que Rita Barberá i Francisco Camps van apadrinar a Iñaki Urdangarín amb diners públics dels valencians, i saltant-se els procediments legalment establerts’.



Blanco ha afegit que els delictes que els poden imputar ‘són molt greus, i per això haurien de donar comptes al parlament valencià, del qual han fugit des del principi de la instrucció de la causa’. El diputat ha conclòs que la seva formació exigeix ‘que es depurin totes les responsabilitats, tant les penals com les polítiques, perquè cal apartar de la vida pública qualsevol sospita de corrupció, i per això pensem que al final tant Camps com Barberà només tenen una sortida: la dimissió’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any