El govern aprova la pròrroga del pressupost

  • Mas-Colell compareixerà demà al parlament per explicar la decisió

VilaWeb
Redacció
28.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern va aprovar definitivament a la primera reunió del consell executiu del nou curs polític prorrogar els pressuposts per al 2013 i va començar a preparar dels pressuposts per al 2014. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va dir que demà compareixeria a petició seva al parlament per explicar la pròrroga.

Després que el govern espanyol marqués l’objectiu de dèficit de l’1,58% per a Catalunya al final del mes de juliol, això suposarà una retallada d’entre 2.000 milions d’euros i 2.500. En el primer semestre de l’any ja es van ajustar uns 1.800 milions.

ERC, el soci estable del govern, ha defensat la necessitat de prorrogar el pressupost, mentre que la resta de partits han carregat durament contra l’executiu de CiU per tenir el país sense comptes. L’oposició argumenta que, amb aquesta pròrroga, s’accepta de facto l’objectiu de l’1,58%.

Els pressuposts del 2014 poden ser els primers que s’aproven de manera ordinària i amb temps, perquè el govern té la intenció de presentar-los a la tardor. Ara bé, ja ha advertit que no hi haurà retallades addicionals i que l’accent es posarà aquest cop en els ingressos. Això implica incrementar els recursos que arribin per la via fiscal, però també comptabilitzar els deutes que l’estat espanyol té amb Catalunya. 

Per això, el govern ha aprovat sol·licitar al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques que inclogui en els pressuposts del 2014 una previsió per compensar la Generalitat per no haver pogut aplicar l’impost sobre els dipòsits de les entitats de crèdit. Andreu Mas-Colell ha recordat que, tot i que l’estat va crear un impost sobre dipòsits a tipus zero i va presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la taxa catalana, el govern l’havia aprovat prèviament amb l’objectiu que entrés en vigor el 2013. El conseller, que no ha xifrat la compensació, ha defensat per a Catalunya el mateix tracte que reben Andalusia, Canàries i Extremadura, que ja són compensades per aquesta mateixa qüestió.

 

Més informació:

Junqueras defensa prorrogar el pressupost per l’ofec d’Espanya

El PSC veu la pròrroga del pressupost com una forma d’aplicar les retallades ‘de manera silenciosa i clandestina’

Herrera creu que el govern atempta contra la democràcia prorrogant uns pressupostos per ‘motius polítics’

El PP demanarà la compareixença al parlament dels consellers perquè expliquin com afecta la pròrroga al seu departament

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any