Cinquanta anys del ‘somni’ de Martin Luther King

  • Avui Obama farà un discurs al mateix lloc que King · Us oferim una selecció dels reportatges especials dels diaris internacionals

VilaWeb
Redacció
28.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Han passat cinquanta anys des que Martin Luther King va pronunciar el discurs on, davant de milers de persones, deia que tenia un somni (‘I have a dream’): ‘Que els meus fills un dia visquin en un país on no siguin jutjats pel color de la pell sinó pel caràcter.’

Aquestes paraules van ser el colofó d’una marxa històrica a Washington a favor de la igualtat de drets dels afroamericans. Avui un sermó religiós tancarà els actes per a celebrar els cinquanta anys del discurs i Barack Obama, el primer president afroamericà, en farà un altre en el mateix lloc on el va pronunciar King. 

D’una altra banda, dissabte una marxa commemorativa va tornar a omplir el memorial Lincoln de Washington. Malgrat que la ciutat és el centre polític dels EUA, les marxes multitudinàries com les de dissabte hi són poc habituals. 

Segurament per la retòrica emotiva que va emprar, les paraules de Martin Luther King van tenir molt de ressò. Algunes de les frases del discurs s’han convertit en les més conegudes de la història. 

La manifestació que va precedir el discurs s’havia convocat també per reclamar la dificultat del col·lectiu per a aconseguir feines dignes. I precisament aquesta demanda encara és viva entre els afroamericans, que durant tots aquests anys han tingut sous més baixos. Fa cinquanta anys, el nombre d’aturats era del 5% entre els blancs i del 10,9% entre els afroamericans; ara la diferència fins i tot és més gran: del 6,6% entre els blancs i del 14% entre els afroamericans.

Els principals mitjans internacionals han fet articles especials per commemorar l’efemèride. Us n’oferim un recull:

The Economist analitza com ha evolucionat la convivència entre races als EUA.

La revista Time ha fet una pàgina especial ‘One Dream‘ i un retrat de Martin Luther King Jr: l’arquitecte del segle XXI.

La revista Life publica un recull de fotografies d’època de Martin Luther King i altres activistes. 

The Atlantic publica una entrevista inèdita que li va fer el premi Pulitzer Robert Penn Warren.

The New York Times publicava aquesta crònica de la manifestació commemorativa de dissabte. I aquesta altra recull testimonis vius de la jornada històrica de fa cinquanta anys. 

Recull d’articles i discursos de Martin Luther King.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any