Homenatge mundial a Mandela

  • El carismàtic dirigent sud-africà, hospitalitzat des de fa un mes i mig, compleix avui noranta-cinc anys

VilaWeb
Redacció
18.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En la llista de diades internacionals decretades per les Nacions Unides, des del 2010 se celebra cada 18 de juliol el Dia de Nelson Mandela, amb motiu del seu aniversari. D’aquesta manera l’ONU vol commemorar anualment la llibertat, la justícia i la democràcia, uns valors encarnats perfectament en el dirigent sud-africà i premi Nobel de la pau el 1995. El noranta-cinquè aniversari d’avui (cronologia vital), Madiba (‘el pare’, com és conegut) el passarà en un hospital, on va ingressar ara fa un mes i mig a causa d’una infecció pulmonar.

Des del 2009, arran de l’èxit de la celebració dels noranta anys de Nelson Mandela que s’havia fet al Hyde Park de Londres l’any abans, molta gent de tot el món va demanar que la jornada es commemorés internacionalment. L’ONU hi va respondre declarant el 18 de juliol el Dia Internacional de Nelson Mandela, que es va celebrar per primera vegada el 2010. La diada apel·la a consagrar simbòlicament seixanta-set minuts del seu temps a una bona acció o un servei comunitari en record dels seixanta-set anys de militància política i en favor dels drets de la humanitat.

A Sud-àfrica, especialment, i en general a tot el món avui es fan tota mena d’activitats per a homenatjar la figura de Mandela. El més especial, segurament, és el cant a totes les escoles sud-africanes del ‘Happy Birthday’ a les vuit del matí en punt. També hi ha programades desenes d’iniciatives caritatives i de beneficència i el president sud-africà, Jacob Zuma, té previst d’assistir a nombrosos esdeveniments oficials.

Fora del país també hi ha programada una ascensió al cim més alt de l’Àfrica, el Kilimanjaro, i un record especial al Tour de France. Una vintena de ciutats nord-americanes també han previst actes, i a Melbourne (Austràlia) es farà un gran concert de música africana. A casa nostra, el Grup Blanquerna celebra la diada amb el debat ‘Nelson Mandela, un lluitador per la llibertat‘, a les vuit del vespre a Ca n’Alcover de Palma.

Nelson Mandela està hospitalitzat en una clínica privada de la capital sud-africana, Pretòria, des del 8 de juny passat, a causa d’una infecció pulmonar crònica, seqüela dels vint-i-set anys de presó sota el règim racista. Gràcies a l’assistència respiratòria, Madiba es manté en estat crític, però estable, des del 27 de juny.

Notícia relacionada:

La intensa carrera de Mandela, vídeo a vídeo

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any