Vicent Todolí, interpretant Tàpies

  • El comissari de l'exposició 'Tàpies. Des de l'interior' explica com s'ha gestat aquesta gran mostra compartida entre la Fundació Tàpies i el MNAC

VilaWeb
Redacció
20.06.2013 - 18:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Volia afrontar la visió auto-referencial de l’autor com si fos la primera vegada que veia l’obra de Tàpies’. Amb aquestes paraules el comissari de l’exposició ‘Tàpies. Des de l’interior‘, Vicent Todolí, ex-director de la Tate Modern de Londres, defineix l’esperit amb què construït la mostra. ‘Tàpies. Des de l’interior’ inclou cent quaranta obres que es trobaven a l’estudi particular d’Antoni Tàpies i que el mateix artista havia separat perquè formessin part del seu espai de treball. En aquest vídeo, Todolí explica com s’han seleccionat les obres, com s’ha organitzat l’exposició i què ha significat per a ell.

La mostra, que s’inaugura aquest vespre, té dues seus, el MNAC i la Fundació Antoni Tàpies.  Tot plegat, com explica Todolí, és una manera per entendre el tarannà experimentador de Tàpies i el desenvolupament de la seva iconografia feta de signes, de matèries, colors i objectes quotidians. És, ni més ni menys, es tracta de posar a disposició del públic ‘la visió auto- referencial’ de Tàpies, que com ha recordat Vicent Todolí convivia a casa seva i al taller amb els objectes, materials i també les obres que havia creat o que li servien d’inspiració, moltes de les quals havien estat fins avui inèdites.

Les fonts d’inspiració, a la Fundació; les grans pintures, al MNAC

Temàticament, l’exposició es concentra en dos aspectes. D’una banda, la seu de la Fundació Tàpies concentra principalment aquells materials i objectes que inspiraven l’artista i que en molts casos van esdevenir la base d’algunes de les seves obres. En canvi, el MNAC exhibeix les ‘pintures matèriques o murals de gran format’, que són un reflex de l’experimentació prèvia de Tàpies i una bona mostra de la iconografia que va desenvolupar al llarg de la seva vida com a artista.

‘Tàpies. Des de l’interior’ es podrà veure fins al 3 de novembre a tots dos espais. I és, també, la primera expressió de la col·laboració que estableixen el MNAC i la Fundació Antoni Tàpies.  El director del MNAC, Pepe Serra, s’ha felicitat per aquesta col·laboració i ha dit que era ‘un gran pas endavant d’una relació que anirà molt més enllà d’aquesta exposició’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any