Presenten el llibre que compila un centenar de textos literaris sobre el Pla d’Urgell

  • “El Pla d'Urgell. Memòria i paisatge”, a cura de Josep Camps i Francesc Foguet, amb fotos de Marta Benavides

VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
07.06.2013 - 13:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comarca del Pla d’Urgell fa 25 anys que es va crear oficialment. “El Pla d’Urgell. Memòria i paisatge” a cura de Josep Camps i Francesc Foguet, amb fotografies de Marta Benavides, demostra que el Pla d’Urgell existia des de fa molts més anys.

És una de les conclusions que surt del llibre editat per l’Institut d’Estudis Comarcals del Pla d’Urgell (IECPU) i publicat per Editorial Fonoll.

En la presentació, dijous, a la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa, el president del Consell Científic de l’IECPU, Ton Solé, va dir que “és un llibre que s’ha de llegir per a conèixer el patrimoni literari i valorar el nostre paisatge i la nostra cultura”. També va parlar del volum com “un material didàctic” que ha d’arribar a les escoles, perquè els alumnes plaurgellencs coneguin “aquests textos imprescindibles”.

Esforç de recerca

Els autors de la tria, Josep Camps i Francesc Foguet, van destacar l’esforç que ha comportat la recerca dels textos i, de contrapartida, el goig de poder veure la compilació publicada. “Aquest llibre demostra l’impacte que ha tingut històricament el nostre paisatge i la nostra gent en els escriptors que els han conegut”, va explicar Francesc Foguet. De fet, el volum conté 100 textos literaris, d’autors no només de la comarca, com ara Josep Pla i Josep Maria Espinàs, i dos pregons de festa inèdits (un de Joan Solà i l’altre de Josep Maria Solé i Sabaté). De la seva banda, per Josep Camps, la tria demostra que “encara que oficialment el Pla d’Urgell té 25 anys, la comarca existia fa molts més anys”.

En blanc i negre

Les imatges que acompanyen el text són en blanc i negre, com un senyal d’intemporalitat, segons la seva autora, Marta Benavides, que també va explicar que les fotos no porten peu de pàgina perquè el lector pugui fer el joc d’endevinar què explica cadascuna.

A la presentació hi eren presents alguns dels autors comarcans i que surten al llibre com Francesc Pascual o Joan Francesc Dalmau. Cal recordar que a la Biblioteca Comarcal s’hi pot veure l’exposició sobre els autors més destacats de la comarca Les veus de la terra.

L’edició de “El Pla d’Urgell: memòria i paisatge” també ha comptat amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell i el departament de Cultura.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any