Un llibre recull la presència del Pla d’Urgell a la literatura

  • A cura dels professors Josep Camps i Francesc Foguet

VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
09.05.2013 - 09:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sota el nom “El Pla d’Urgell: Memòria i paisatge” els professors i filòlegs Josep Camps i Francesc Foguet han reunit un centenar de textos d’autors que parlen del Pla d’Urgell, acompanyats d’altres cent fotografies de la comarca, obra de la mollerussenca Marta Benavides.

L’antologia s’inicia amb un text de Joan Maluquer del 1875 i tanca amb un de Josep Borrell de 2012. En mig de podem trobar textos de Valeri Serra Boldú, Domènec de Bellmunt i Joan Baptista Xuriguera. Però també de Joan Amades, Josep M. Espinàs, Josep Pla, Josep Vallverdú o Vidal Vidal.

No hi falten autors de la mateixa comarca com Maria Mercè Marçal, Francesc Pascual (un veritable homenot del Pla, en paraules del professor Camps), Josep Borell o Joan Francesc Dalmau. També hi són Sebastià Serrano, Joan Solà o Josep M. Solé i Sabaté. Aquests dos darrers són l’excepció de tota l’antologia ja que es tracta de dos textos escrits però no publicats fins ara. En els dos casos es tracta del pregó de festes que van fer als seus pobles. Solà a Bell-lloc d’Urgell i Solé i Sabaté a Miralcamp.

Feina de recerca

Camps i Foguet han dedicat tres anys de recerca on han descobert autors desconeguts parlant del Pla d’Urgell, condició principal del llibre, que segueix un discurs cronològic literari.

Dades assenyalades

L’inici de l’antologia i el moment de la presentació no són gratuïts.

Per una banda engega en un temps en que el Pla d’Urgell es posiciona en el mapa català amb l’arribada de l’aigua del Canal d’Urgell. L’altra coincideix amb la celebració dels 25 anys de la creació política de la comarca del Pla d’Urgell tot i que, com demostra el llibre, aquesta ja fa anys que forma part del sentiment col·lectiu.

Fotografia

Camps també ha destacat el contrapunt estètic i documental que suposa el treball fotogràfic de Marta Benavides i que acompanya amb fotografies sense peu de foto però totes preses al Pla d’Urgell.

Presentació

El llibre sortirà dins la Col·lecció d’Estudis Locals Lo Plançó d’Editorial Fonoll i es presentarà el 6 de juny a Mollerussa. La seva edició ha estat possible gràcies a la participació de l’Institut d’Estudis Comarcal del Pla d’Urgell (IECPU), l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell i el departament de Cultura.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any