Comença a prendre forma un TC més hostil amb el procés català

  • El CGPJ nomena un 'progressista' i un 'conversador' per al Constitucional · Rajoy hi col·locarà un magistrat ultra

VilaWeb
Redacció
07.06.2013 - 11:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del CGPJ ha designat el fins ara president de la sala Civil del Suprem, Juan Antonio Xiol Ríos, i el magistrat emèrit Santiago Martínez-Vares, per ocupar les dues places del Tribunal Constitucional l’elecció de les quals correspon a aquest òrgan de govern dels jutges espanyols. Xiol ha tingut el suport dels divuit vocals de tendència ‘progressista’, i Martínez-Vares, divuit vots de la branca ‘conservadora’ del consell. 

Xiol i Martínez-Vares ocuparan les places que queden lliures arran de la sortida de l’actual president del TC Pascual Sala i el magistrat de tendència conservadora Ramón Rodríguez Arribas. El govern espanyol anunciarà també avui el nom dels seus dos candidats, entre els quals tenen opcions l’advocat de l’estat Javier Borrego, el jurista Enrique Arnaldo, el rector de la Universitat Rey Juan Carlos, Pedro González-Trevijano, i el jutge Enrique López, que és un dels candidats que més ha distorsionat el calendari de renovacions dels òrgans judicials dels últims anys. 

El ball de cadires suposarà un canvi en l’equilibri al sí del TC, que passarà d’una majoria de set progressistes (inclòs el seu actual president) contra cinc conservadors, a una de set conservadors contra cinc progressistes.

El nou tribunal tindrà sobre la taula recursos com els del govern espanyol contra la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya, l’euro per recepta, l’impost als dipòsits bancaris de Catalunya i les retallades en sanitat i educació, però també els recursos de l’oposició i dels sindicats contra la reforma laboral, l’amnistia fiscal, les taxes judicials, la suspensió de la paga extra als funcionaris, i la LOMCE.

Un ultra al TC

El dirigent de Solidaritat Alfons López Tena coneix prou bé el jutge Enrique López, de l’època en què era vocal del CGPJ, i en destaca sobretot que ‘odia molt els catalans’. López formarà part del nou TC, amb majoria conservadora, que es pronunciarà sobre la consulta a Catalunya.

‘L’odi profund i minuciós de Hitler vers els jueus empal·lideix front al que sent i pensa Enrique López, nou magistrat del TC, vers els catalans. Esteu avisats’, deia avui López Tena en un comentari a Facebook. I ha explicat a VilaWeb una anècdota il·lustrativa,

Explica l’ex-vocal del CGPJ que la Caixa va signar un conveni amb el CGPJ per a finançar la nova escola judicial a Barcelona. ‘Vaig organitzar a petició del director de l’escola un dinar per celebrar la signatura del conveni’, recorda López Tena. Un dinar en què van assistir Ricard Fornesa i Isidre Fainé, aleshores president i director general de l’entitat, respectivament, i l’assessor jurídic de la Caixa, Sebastià Roca. Quan López Tena va fer saber a Enrique López que hi havia aquest dinar i si hi pensava anar, li va respondre: ‘Jo, a aquest dinar, no hi vaig. Als catalans, ni aigua’. De fet, el dia de signatura del conveni, López va arribar just a l’hora prevista per signar-lo, va dir ‘bon dia, encantat de conèixer-los’ i quan López Tena li va recordar que hi havia un dinar li va etzibar: ‘Nosaltres, al dinar no hi anem’.

Enrique López no amaga pas la seva proximitat ideològica amb la línia més dretana i conservadora del PP, escrivint articles periòdicament al diari La Razón i participant en programes de cadenes com Intereconomía i LibertadDigital TV. En els seus articles es declara gran defensor de la unitat i la indivisibilitat d’Espanya, alimenta el discurs segons el qual ‘Espanya té dos mil anys d’història’, i remunta el concepte d’Espanya a l’època de l’imperi romà, en articles com aquest. ‘La nostra constitució aporta una idea de subjecte constituent caracteritzat per la seva homogeneïtat i indivisibilitat, alhora que es constitueix en vincle polític que canalitza la lleialtat ciutadana i el patriotisme’, escrivia en aquest altre article recent. I en els programes en què participa ha defensat la cadena perpètua revisable que va proposar el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, i ha atacat amb duresa els escarns de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. 

Els valedors del PP que ha tingut Enrique López són ex-dirigents com Ángel Acebes, Federico Trillo i José María Michavila, i ha participat en desenes de seminaris de la fundació FAES, presidida per l’ex-president del govern espanyol, José María Aznar.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any