‘Hem estat, som i serem País Valencià’

  • El regidor Pepe Pla ens parla de l'acte de dissabte a Ontinyent contra el vet del govern al nom de 'País Valencià' · El concert serà retransmès en directe per VilaWeb Ontinyent

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ofensiva del PP contra el nom de ‘País Valencià’ rebrà una resposta demà passat a Ontinyent, on l’ajuntament ja ho té tot preparat per a un gran acte amb un munt d’activitats i concerts. L’objectiu és dir al govern que ‘hem estat, som i serem País Valencià’, i que la prohibició d’aquest nom té el rebuig de bona part de la societat. En parlem amb Pepe Pla, regidor de Joventut, Educació i Esports. Remarca la implicació de músics i societat en aquest acte, que vol ser una resposta immediata a la decisió del govern i un ‘gest de normalització més que no de reivindicació’. Dissabte, a les sis de la vesprada al parc de la Glorieta, Ontinyent recordarà, ben alt i clar, que és una ciutat del País Valencià.

Com va néixer la idea d’aquest acte?
—Quan les corts van aprovar el vet al nom de País Valencià. A Ontinyent, i a la resta de ciutats, molta gent pensem que hem estat, som i serem País Valencià. I no volem que ells ara ens fiquen en batalles com aquestes per dissimular la corrupció, la desocupació i el desgovern. I no volem que ens esborren la història. 

Teniu la sensació que han intentat revifar una batalla superada?
—Quan no tenen més arguments, desvien l’atenció. Primer va ser la llengua, ara els noms, que si som país o un regne… Quan no tenen res, s’agarren a una paret llisa. 

Creieu, doncs, que la finalitat és desviar l’atenció?
—Sí. No poden fer res més. És una batalla que la gran majoria de la ciutadania ja havia superat. I ara s’hi tornen a clavar. Per això insistesc, des del primer dia que vam presentar el concert, que no és un concert de reivindicació sinó de normalització. 

Com serà el concert?
—Vam parlar amb tot de grups de la ciutat perquè qui volgués vingués a tocar, sense cobrar. La resposta va ser efectiva. No sols de la ciutat, sinó de més indrets, i alguns grups i cantants no hi han cabut. Volíem que tingués un to festiu, un acte a la vesprada obert a tothom, amb activitats per a xiquets, parades d’artesania, tallers pictòrics, i també música, fins a les deu del vespre. I la sorpresa ha estat que ens han abordat molts grups i gent que hi volia participar. Els últims d’afegir-se al cartell han estat Feliu Ventura i Tomàs de los Santos amb Borja Penabla. Hem d’agrair a tota la gent que s’ha abocat en aquest acte.

La resposta positiva arriba d’Ontinyent i de molt més enllà, doncs.
—És clar, és que tot això no té cap lògica. Hi ha una gran part de gent que està molt cansada dels atacs del PP a la nostra història, la nostra llengua, la nostra identitat. I pensàvem que aquest últim atac havia de tenir una resposta immediata. 

Resposta immediata, simbòlica i també representativa d’un sentiment. Però, mirant més enllà, què s’ha de fer?
—Que aquests senyors desapareguen del mapa polític i no continuen manant. És la resposta que ha de donar la ciutadania el 2015, si no és que hi ha eleccions avançades. La resposta més immediata, i serà la vertadera victòria que puguem tenir els valencians, és que el PP desaparega del govern. No podem entendre que en un país –siga País Valencià, Comunitat o Regne– de corruptes, amb una desocupació enorme i retallades en educació i serveis socials, ells només es fixen en la primera part de la frase. És el problema que tenen ells, i volen despistar. Els valencians de peu no tenim cap problema. I aquesta és la nostra resposta contra el seu tabú de dir-nos que no som un país.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any