El Tempir durà l’Ajuntament d’Elx al jutjat si castellanitza el nom de l’aeroport

  • L'Associació avisa que el consistori i AENA han de complir la legislació lingüística vigent

VilaWeb
Redacció
28.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament d’Elx ja ha començat els tràmits perquè AENA modifiqui la denominació oficial de l’aeroport de l’Altet i ha proposat el nom de ‘Aeropuerto Alicante-Elche’. En vista de la possibilitat que el nom de l’aeroport acabi essent exclusivament en espanyol, l’Associació Cívica per la Llengua el Tempir ja ha avisat el consistori, AENA i el Ministeri de Foment espanyol que si no compleixen la legislació lingüística ho denunciaran.

De moment, l’entitat esperarà a saber quina denominació s’aprova finalment. Segons el president del Tempir, Joan Enric Escribano, el canvi de denominació es farà efectiu d’ací a uns dos mesos. 

De fet, el canvi de denominació de l’aeroport d’Alacant –conegut per aeroport de l’Altet– ja era una proposta del PSPV. Ara el govern del PP vol executar-lo, amb l’argument de donar més visibilitat al nom de la ciutat, però sense tenir en compte la legislació en matèria de llengua. ‘La nova denominació ha de respectar la legislació lingüística vigent, és a dir, ha d’incloure el valencià, de manera que l’aeroport passe a denominar-se Alacant-Elx / Alicante-Elche’, diu el Tempir en un comunicat. I recorda que segons la llei sobre toponímia el criteri general de l’ús de les llengües oficials ha de tenir en compte el predomini lingüístic de cada zona, i que Elx pertany a l’àmbit territorial de predomini lingüístic català. ‘La futura denominació de l’aeroport ha de garantir, com a mínim, la cooficialitat de les dues llengües.’

Escribano també remarca que, a la pràctica, el govern d’Elx només empra el castellà, i per això l’entitat resta amatent al canvi de nom de l’aeroport. ‘Si mantenen la proposta i opten només per la denominació en castellà incompliran la legislació i, per tant, ho denunciarem per la via administrativa.’ També destaca la ‘despesa innecessària’ que implicarà el canvi de retolació, en un context d’austeritat i retallades. 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any