ERC presentarà a l’Argentina una querella contra el franquisme per l’assassinat de Companys

VilaWeb
Redacció
24.05.2013 - 15:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC ha anunciat avui que presentaria una querella a l’Argentina per l’assassinat a mans del franquisme del president de la Generalitat Lluís Companys i de dos diputats i quaranta-tres batlles del partit. Ho farà en el marc del procés obert per la Xarxa Ciutadana de Suport a la querella Argentina contra els crims de franquisme (Xarxa-Aqua), que agrupa més de setanta col·lectius de víctimes de la dictadura. El diputat d’ERC al congrés espanyol Joan Tardà ha explicat que en les setmanes vinents una delegació dels republicans viatjarà a l’Argentina per presentar la querella.

Aquest viatge s’organitza amb la resta de col·lectius personats en la causa contra el franquisme oberta en aquell país i que no van poder declarar des del consolat argentí a Madrid per videoconferència.

Tardà ha argumentat que la incorporació del cas de Companys a la causa oberta a l’Argentina atorga prestigi i ressò internacional al procés, perquè es tracta d’un president democràtic lliurat per Alemanya i França a la dictadura franquista i afusellat després de passar per un tribunal militar.

Tardà ha dit que la querella es presentava a nom del partit, però no ha descartat pas que els republicans impulsin una iniciativa al Parlament perquè la cambra catalana se sumi a la causa.

La diputada d’ERC al Parlament Gemma Calvet ha explicat que els republicans detallaran en la querella tot el procés des de la detenció de l’ex-president català a l’afusellament, i els intents frustrats des de la recuperació de la democràcia a Espanya per restituir la figura de Companys.

Calvet –que elabora amb el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, l’elaboració de la querella– ha celebrat que el procés obert a l’Argentina ‘obre una finestra a la justícia i la veritat’ per a les víctimes del franquisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any