El reportatge que mai no faria TVE

  • La BBC analitza la futura presència d'Escòcia a l'ONU · Us oferim el vídeo íntegre subtitulat en català

VilaWeb
Redacció
21.05.2013 - 17:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Escòcia seria molt benvinguda a les Nacions Unides, que són molt favorables a l’autodeterminació i a deixar que la gent s’expressi, si és de manera organitzada i amb consens.’ Són paraules de l’ex-ambaixador britànic a les Nacions Unides Sir Jeremy Greenstock en un reportatge emès aquest mes per la cadena anglesa BBC. Greenstock diu que el Regne Unit perdria pes específic dins l’ONU amb la independència d’Escòcia, però que mantindria el seient en el Consell de Seguretat. En comparació, cap televisió pública espanyola no ha fet cap reportatge semblant sobre la possible independència de Catalunya. Ans al contrari, l’únic reportatge d’una televisió pública espanyola sobre el procés sobiranista català fou el de Telemadrid, que comparava el president Mas i dirigents d’Esquerra amb el nazisme i l’estalinisme.

El reportatge explica quins passos hauria de seguir una Escòcia independent per poder ser un membre de ple dret de les Nacions Unides. ‘El govern britànic ha dit que donaria suport a la petició d’Escòcia perquè pogués ser membre de les Nacions Unides, i això ajudaria a passar el tràmit, que necessita el suport de dues terceres parts dels membres de l’Assemblea General’, diu la BBC en el reportatge. I explica que Escòcia seria el 194è estat, i que seuria entre l’Aràbia Saudita i el Senegal.

També analitza quin paper poden fer els estats petits a l’ONU. I per això parlen amb Milorad Scepanovic, ambaixador de Montenegro a les Nacions Unides. El reportatge es clou així: ‘Evidentment, tot això només es debatrà si hi ha un resultat favorable a la independència. Aleshores el Sudan Meridional deixaria de ser el país membre més nou i Escòcia passaria a tenir aquesta distinció, a més de l’oportunitat i l’envit de fer el propi camí al món.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any