La ciutat de Lleida commemora l’Any d’Occitània

  • La capital del Segrià celebrarà el vuitè centenari de la batalla de Muret i el setè de la signatura de la Querimònia · Avui s'hi presenta un estudi comparatiu entre l'aranès i el ladí

VilaWeb
Redacció
21.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Lleida viurà els mesos vinents tot un seguit d’activitats relacionades amb l’Any d’Occitània, atès que enguany es commemoren dos aniversaris destacats: els 800 anys de la batalla de Muret (setembre del 1213), que va posar fi al control català de les terres occitanes, i els 700 de la signatura de la Querimònia, un privilegi concedit per Jaume II en què es reconeixien els drets històrics de la Vall d’Aran.

El castell del Rei-Suda va acollir ahir la presentació del programa d’actes, que arrencaran al juny, amb el lliurament de guardons dels setens premis Llanterna Digital, en què s’inclourà la Mostra de Cinema Occitan.

El cicle de concerts Concòrdia, doncs, organitzarà al principi de setembre un recital ‘A l’occitana’ per recordar la tradició dels trobadors de l’època. El mateix mes es presentarà el número 38 de la revista ‘Arts’, amb un dossier monogràfic dedicat a Occitània. En les Jornades Europees del Patrimoni, es promourà la visita d’indrets relacionats amb el Turó de la Seu Vella, Pere el Catòlic i Jaume I el Conqueridor, com ara Foix, Tolosa, Carcassona, Montpeller, Sixena, Montsó i Poblet. L’organització de l’Any d’Occitània també preveu d’afegir a la commemoració alguna activitat econòmica mitjançant la Fira de Sant Miquel, una mostra agrària instituïda per Jaume I. 

La presentació de l’Any d’Occitània ha estat presidida pel batlle de Lleida, Àngel Ros; el de Viella, Àlex Moga; el senador i ex-síndic d’Aran Paco Boya; el diputat regional i responsable de política lingüística d’Aquitània, David Grosclaude; el director del Consorci de la Seu Vella, Josep Tort; i el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, a més de membres de la Càtedra d’Occità i del Grup de Recerca d’Estudis Medievals de la Universitat de Lleida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any