Osona recorda el pacte dels Vigatans amb actes diversos tot el cap de setmana

  • El 17 de maig de 1705 uns quants membres de la petita noblesa de la plana de Vic van precipitar l'entrada del Principat en la guerra de Successió · Avui, Miquel Calçada i Alfred Bosch a Santa Eulàlia de Riuprimer

VilaWeb
Redacció
18.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ermita de Sant Sebastià de Vic, situada en un turó a 770 metres, és bé cultural d’interès nacional des del 2012. Allí s’hi signà secretament el pacte dels Vigatans, el 17 de maig de 1705, durant la guerra de Successió al tron hispànic. El pacte, signat pels prohoms de la plana de Vic, va designar una delegació per a anar a Gènova, on van acordar amb Anglaterra l’entrada dels catalans en la guerra al bàndol austriacista. Era el primer gran pacte contra els Borbó.

I ara, amb motiu del 308è aniversari del pacte, d’una banda, i de la coincidència del tricentenari de 1714, d’una altra, es fan dos actes de commemoració a l’ermita de Sant Sebastià.

Avui l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer ret homenatge al doctor Llorenç Tomàs, convocant del pacte del 1705, amb l’assistència del comissari del Tricentenari 1714-2014 de la Generalitat, Miquel Calçada, i l’historiador i polític Alfred Bosch, entre més. A més, els Miquelets de Catalunya faran una marxa de torxes des de l’ermita fins a la pedra estelada de la independència a l’entrada del poble. L’acte s’acabarà cap a les nou del vespre amb un moment de silenci per a tots els caiguts per la llibertat de Catalunya, un breu parlament i l’himne nacional.

D’una altra banda, per a diumenge Òmnium Cultural d’Osona, juntament amb els municipis de Santa Eulàlia i Vic, ha preparat un ampli programa d’actes durant tot el dia a l’ermita de Sant Sebastià, amb una caminada, botifarrada i el concert habitual, amb balls tradicionals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any