Diumenge es commemora el Pacte dels Vigatans a l’ermita de Sant Sebastià

  • Aquest any hi haurà una caminada des de la seu d'Omnium Osona fins a l’ermita

VilaWeb
Redacció
13.05.2013 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El proper diumenge 19 de maig, Òmnium Cultural d’Osona i els ajuntaments de Santa Eulàlia de Riuprimer i de Vic organitzen la commemoració del Pacte dels Vigatans de 1705 a l’ermita de Sant Sebastià. La commemoració serveix per recordar els fets històrics succeïts el 17 de maig de 1705, quan un grup de prohoms vigatans es van reunir secretament a l’ermita de Sant Sebastià per signar el Pacte dels Vigatans que propiciaria el posterior Pacte de Gènova i l’entrada dels catalans en la Guerra de Successió al bàndol austriacista.

Aquest any es farà una caminada a les 9 del matí que anirà des de Vic fins a l’ermita de Sant Sebastià. Els interessats queden convocats a 3/4 de 9 a l’Ateneu la Central de Vic, seu d’Òmnium Cultural Osona. La caminada tindrà un al·licient històric, és a dir, en el recorregut es tractaran temes sobre els prohoms vigatans de 1705 als quals es ret homenatge en la jornada.

Pels que no participin a la caminada, la trobada serà a partir de les 11 del matí a l’ermita, lloc històric on van ocórrer els fets. A 2/4 de 12 s’iniciarà una mostra de cultura popular en la qual participaran els Falcons de Malla i els Miquelets de Catalunya. Tot seguit s’atorgaran els IX Premis Literaris Pacte de Sant Sebastià, organitzats per Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer. Enguany la participació ha estat més alta que en l’anterior edició, i el jurat ha estat format per Txevi Rovira, regidor de cultura de Santa Eulàlia de Riuprimer, humanista; Pere Tió, professor de llengua i literatura catalanes, i Víctor Pallàs, filòleg i escriptor.

Després dels premis l’alcalde de Santa Eulàlia de Riuprimer Àngel Torres encendrà la Flama del Pacte dels Vigatans, que serà recollida per un dels infants riuprimerencs guanyador dels premis literaris de l’any passat. Aquesta Flama serà custodiada per diferents famílies de Santa Eulàlia de Riuprimer fins al 10 de setembre del 2013, quan la columna dels Vigatans la portarà a Vic per cremar el Decret de Nova Planta durant la Marxa dels Vigatans. En el moment del lliurament de la Flama, s’anunciaran els noms dels prohoms que van forjar el Pacte dels Vigatans, i els Miquelets de Catalunya els retran unes salves d’honor amb fusells.

Acte seguit hi haurà el nomenament de la persona encarregada d’escriure el discurs de Felip V en la Marxa dels Vigatans del proper 10 de setembre a Vic, i posteriorment els parlaments institucionals a càrrec de Txevi Rovira com a regidor de cultura de Santa Eulàlia de Riuprimer, Muriel Casals com a presidenta d’Òmnium Cultural i dos membres de la Federació Llull en representació de la campanya “300 anys mirant cap al futur, Carles Solà d’Acció Cultural País Valencià i Josep de Lluís d’Obra Cultural Balear.

Finalment els Grallers de Vic interpretaran els himnes dels Països Catalans, La Muixeranga, La Balanguera i Els Segadors.

A partir de la 1 del migdia, començarà la recreació històrica del Pacte dels Vigatans a l’interior de l’ermita de Sant Sebastià a càrrec del grup de teatre Tona 78 Talia. Es tracta d’un fragment del guió de l’obra d’Albert Jofre, El General. Compta amb 10 actors i tindrà una durada aproximada de 15 minuts.

Pels volts de les dues començarà el dinar popular i el temps més distès de la diada, amb un concert de sobretaula seguit de balls tradicionals a càrrec de Víctor Viladot.

Inscripcions pel dinar fins el 17 de maig – Preu: 10€ socis d’Òmnium Cultural i 12€ no socis. Infants de 5 a 9 anys, 6€. Tel. 93 889 31 19 o al correu: osona@omnium.cat

Per a la caminada cal inscripció prèvia i gratuïta al mateix correu i fins la mateixa data.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any