The New York Times posa Carlos Fabra com a exemple de corrupció

  • El diari publica en portada un article sobre la corrupció a l'estat espanyol

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.05.2013 - 12:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El New York Times publica avui un extens article sobre la corrupció a l’estat espanyol, en què es fixa, entre altres casos, en la gestió de l’ex-president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra. Recorda que Fabra va impulsar un projecte ‘que s’ha convertit en símbol del balafiament’, l’aeroport de Castelló, que ‘no ha aconseguit atraure cap vol des que va ser inaugurat el 2011’ i que té ‘una estàtua en honor a Fabra que va constar als contribuent 500.000 dòlars’.

Fins fa un mes, Fabra era president d’Aerocas, societat gestora de l’aeroport, càrrec del qual va dimitir després de la decisió del jutge de tornar a obrir judici oral en un cas en què Fabra és acusat de tràfic d’influències, suborn i delictes contra la Hisenda.

L’article repassa el cas Urdangarin, i esmenta el president espanyol Mariano Rajoy pels papers de Bárcenas, en ‘què constava que membres del seu partit rebien diners per sota la taula’.

Pel New York Times, la corrupció a l’estat espanyol  ‘és el resultat d’una estructura política que posa un enorme poder a mans de les autoritats locals, on molts poden atorgar contractes i terrenys amb poca o cap consulta’. També destaca els vincles d’autoritats municipals i territorials amb les caixes d’estalvi, que al seu parer ‘han creat les condicions ideals per a la corrupció en els anys del boom de la construcció’.

El diari diu que a l’estat espanyol ‘ja es parla de reformar el finançament dels partits i les lleis de transparència, i també de l’augment de penes per als casos de corrupció i l’enfortiment de la independències de les auditores’. Amb tot, afegeix, ‘molts experts consideren que encara hi ha molta feina per fer per tal de reforçar el sistema judicial insuficientment finançat, que permet que molts casos de corrupció quedin sense resoldre’s durant anys’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any