Bosch avisa el govern espanyol que pot acabar al tribunal de l’Haia

  • 'Si continueu la guerra bruta podeu acabar a la banqueta dels acusats del Tribunal de l'Haia', diu Bosch a Montoro

VilaWeb
ACN
24.04.2013 - 12:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu d’ERC al congrés espanyol, Alfred Bosch, ha advertit el govern espanyol que si continua fent guerra bruta contra el procés sobiranista de Catalunya ‘pot acabar perfectament a la banqueta dels acusats del Tribunal Internacional de l’Haia’. En una interpel·lació al ministre Montoro, Bosch ha assegurat que ‘el Watergate dels serveis secrets espanyols a Catalunya vol interferir en un procés democràtic’ i va contra les idees que els ciutadans han votat a les urnes.

Bosch ha esmentat els casos en què els serveis d’intel·ligència i la policia espanyola s’havien immiscit en les últimes eleccions i el procés sobiranista, des de l’informe apòcrif d’El Mundo sobre el president de la Generalitat a l’espionatge de Método 3. ‘Tot això que passa no és normal i en realitat sona a il·legal’, ha dit Bosch, que ha recordat que els serveis secrets tenen l’obligació de protegir els interessos dels ciutadans d’accions estrangeres, i no d’interferir en un procés electoral legítim i democràtic.

Segons el portaveu d’ERC, la resposta del govern espanyol al procés català ‘es basa en l’autocràcia i la indecència’ perquè no pretén guanyar vots, sinó ‘erosionar la democràcia’ i combatre una decisió majoritària del poble de Catalunya.

Per aquest motiu ha advertit a Montoro que el govern espanyol comet una falta de lesa democràcia, ‘que és també de lesa humanitat’. I si es manté aquesta ‘guerra bruta’, ha dit, Catalunya acabarà igualment essent un poble ‘lliure, just, democràtic i serè’. Tanmateix, ha afegit, ‘si continueu pel camí de la guerra bruta podeu acabar perfectament a la banqueta dels acusats del Tribunal Internacional de l’Haia’.

Montoro: ‘L’apel·lació al Tribunal de l’Haia és grotesca’

El ministre Montoro ha qualificat de ‘grotesca, fora de lloc i de to’ l’apel·lació al Tribunal de l’Haia. Segons Montoro, aquesta referència és ‘impròpia d’una formació política seriosa com és ERC’, que té l’obligació de defensar un procés sobiranista, però ‘també d’explicar que no té encaix en la Constitució espanyola’.

A més, ha emplaçat Bosch a anar als tribunals. ‘Si la vostra interpel·lació denuncia que a Espanya hi ha un govern que no respecta les lleis, ja sabeu quin és el procediment’, perquè ‘hi ha procediments judicials absolutament prevists’. Segons Montoro, el govern espanyol respecta al màxim els valors democràtics i no té sentit parlar de ‘clavegueres de l’estat’.

També ha acusat Bosch de no cercar pas un debat sobre el procés sobiranista de Catalunya, sinó de parlar d’una suposada guerra bruta que no existeix. ‘El govern tan sols respecta al màxim els valors democràtics de la societat catalana i espanyola, que és la Constitució del 78, que defineix on resideix la sobirania’, ha dit.

I encara ha remarcat que qualsevol debat sobre la independència de Catalunya té el topall que estableix la constitució espanyola, que ‘és la base de les nostres llibertats i capacitat d’entesa’. Per això ha emplaçat ERC a portar al congrés una proposta de reforma de la Constitució espanyola, tal com va fer Ibarretxe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any