Ban Ki-moon sobre Catalunya: ‘S’han de respectar les aspiracions genuïnes dels pobles’

  • El cap de govern d'Andorra es compromet amb el secretari general de l'ONU a regular el dret de vaga

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ONU respecta els processos d’autodeterminació. Aquesta és la posició defensada ahir pel secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, en una conferència de premsa que va fer a Andorra la Vella, conjuntament amb el cap de govern andorrà, Antoni Martí. Ban Ki-moon era a Andorra en una visita històrica per a commemorar els vint anys de l’ingrés del principat a les Nacions Unides. Quan li van fer una pregunta sobre el procés d’autodeterminació de Catalunya, va respondre: ‘Tots els problemes entre països s’han de resoldre amb mitjans pacífics i amb diàleg, respectant les aspiracions genuïnes dels pobles.’

‘Faig una crida als líders d’arreu del món a exercir el seu lideratge polític i les seves capacitats per resoldre tots els conflictes mitjançant el diàleg i els mitjans pacífics’, va subratllar encara sobre els processos d’autodeterminació. Durant la conferència de premsa conjunta al costat d’Antoni Martí, cap de govern d’Andorra, Ban Ki-moon va oferir unes paraules en català (vídeo): ‘Il·lustre senyor cap de govern, molt il·lustre senyor síndic, molt il·lustres i honorables autoritats, distingits convidats i convidades, deixeu que us adreci unes paraules en català, la vostra llengua mil·lenària. Em plau molt de trobar-me a Andorra, oasi de pau.’ I Martí, al seu torn, va subratllar: ‘Cal aprofundir en les pròpies arrels. I les nostres són les de la cultura catalana.’

El cap de govern d’Andorra es compromet a regular el dret de vaga

El cap de govern d’Andorra, Antoni Martí, es va comprometre en la reunió amb Ban Ki-moon a ratificar el pacte internacional sobre els drets econòmics, socials i culturals aquesta legislatura. Mentre no hagi estat ratificat, Andorra no compleix del tot la declaració universal dels drets humans. Un d’aquests drets, per més que a la pràctica ja sigui efectiu, és el de vaga. La constitució el recull, però no és regulat en forma de llei.

Ban Ki-moon va arribar en helicòpter ahir al matí a Andorra i hi va ser durant tot el dia. Era la primera vegada que un secretari general de les Nacions Unides feia una visita oficial a Andorra. L’avinentesa que l’hi va dur fou el vintè aniversari de l’ingrés d’Andorra a l’ONU. En aquest sentit, Ban Ki-moon va celebrar el procés d’obertura econòmica andorrà.

‘El govern considera que es tracta d’una visita especialment significativa per a commemorar un ingrés que va suposar el ple reconeixement internacional del Principat d’Andorra, tot just després de l’aprovació en referèndum de la constitució’, va dir el cap de l’executiu andorrà.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any