‘La tertúlia proscrita’

L’oposició retreu a Mas inacció i fracàs en els primers 100 dies de mandat

  • CiU considera que l'executiu ha estat valent i ERC valora satisfactòriament el seu acord d'estabilitat parlamentària

VilaWeb
ACN
02.04.2013 - 19:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, farà demà un balanç dels primers cent dies del segon mandat. És per això que, abans d’escoltar-lo, els grups polítics del parlament ja han fet avui unes primeres valoracions de l’inici de legislatura. En aquest sentit, l’oposició ha coincidit a retreure al president la seva inacció i la poca activitat legislativa del govern, sobretot en matèria econòmica, i han considerat que l’executiu ha fracassat en els principals reptes que tenia en aquests cent primers dies de mandat. Per contra, des de CiU han considerat que Mas ha estat valent i decidit, i des d’ERC han valorat satisfactòriament l’aplicació del seu pacte d’estabilitat.

Una de les més dures en la valoració ha estat la portaveu del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Dolors Camats, que ha mostrat un balanç negatiu dels cent dies de Govern del president Artur Mas. I és que els ecosocialistes consideren que l’executiu ha fallat en els seus tres reptes principals. En aquest sentit, Camats ha explicat que el seu grup veu que Mas ha fracassat en la lluita contra l’atur i la crisi, en les mesures contra la corrupció i per la transparència, i en l’agenda nacional. Segons l’exosocialista, la ‘poca activitat i poca resposta’ de l’executiu en matèria anticrisi i haver ‘desviat l’atenció cap a Madrid o anteriors governs’ ha fet que els catalans es quedin ‘sense cap sortida’. Camats també ha retret a Mas que en matèria d’impuls nacional ‘tenim un govern amb un lideratge molt confús, que en lloc de centrar en el parlament la direcció del procés per construir majories sòlides, veiem canvis de timó i dilacions’. ‘En aquests cent dies, han canviat de discurs però no de política’, ha resumit Camats.

Per la seva banda, el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha resumit els cent primers dies de govern de CiU com a ‘cent dies d’inacció’. Segons ha dit, el de Mas és un executiu paralitzat, bloquejat i que no pren decisions. En aquest sentit, Millo ha remarcat que el govern no ha fet cap actuació ni projecte concret que tingui com a finalitat allò que hauria de ser la seva màxima prioritat, segons l’opinió del PP: la sortida de la crisi. El dirigent popular ha lamentat fonamentalment el fet que no s’hagi presentat el projecte de pressupostos per a l’exercici 2013. I ha criticat el fet que el govern converteixi la celebració de la consulta en la seva màxima prioritat. Aquest és, ha dit, un error.

El portaveu de C’s, Jordi Cañas, ha qualificat de desgovern els primers cent dies de l’executiu català. Segons ell, el govern no ha abordat cap dels principals problemes dels catalans, i ha demostrat ‘una gran incapacitat, impotència, incompetència i paràlisi’ en la seva actuació. Cañas ha recordat els resultats dels darrers baròmetres del CEO i del CIS, que fixen l’atur, la corrupció, els problemes econòmics i els problemes de la classe política, com els principals problemes dels catalans.

La CUP, per la seva part, s’ha mostrat decebuda amb els primers mesos de govern, ja que l’executiu no ha abordat els dos principals reptes que van sortir de les passades eleccions: la convocatòria d’una consulta per la independència de Catalunya i l’elaboració d’uns pressupostos per saber com vol estructurar les retallades. De fet, el diputat Quim Arrufat ha recordat que les retallades han continuat sense que ni tan sols hagin passat pel parlament. ‘Un govern de tecnòcrates hauria fet el mateix’, ha lamentat.

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha considerat que els primers cent dies del govern de Mas ‘estan marcats per la manca d’un rumb clar, farcit d’errors i rectificacions’. ‘Governa com si tingués majoria absoluta, sense diàleg, amb molta improvisació, i haurien de col·laborar per sortir de la situació en què ens trobem’, ha afegit, tot assegurant que el de Mas ‘és un govern acompanyat compulsivament de comissions de tota mena, com la de la Transició Nacional, que treuen protagonisme al Parlament de Catalunya’.

La defensa

De la seva banda, ERC ha valorat de manera satisfactòria els primers cent dies del govern. Segons la secretària general dels republicans, Marta Rovira, tot allò que CiU i ERC van pactar en l’acord de governabilitat es va complint. Ara bé, el futur immediat exigeix que ningú es faci enrere. A més del compliment dels punts de l’acord, Rovira també ha qualificat de satisfactòries les iniciatives de l’executiu des del punt de vista econòmic i social. ‘No hi ha cap altra alternativa política que ens ofereixi solucions a curt termini’, ha assegurat.

Des de CiU, el portaveu parlamentari, Jordi Turull, no ha volgut valorar amplament els cent primers dies de govern d’Artur Mas, perquè ha dit que prefereix esperar a escoltar el balanç del president. Tot i això, el convergent ha considerat que aquest ha estat un inici de mandat amb un executiu valent, que ha entomat la presa de decisions difícils, cosa que ha contrastat amb la cursa de veure qui és més oposició al parlament, que no ha enganyat i ha actuat a partir de la veritat i del que és possible, un govern obert i que vol ser ajudat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any