Mas i Rajoy s’han reunit aquesta setmana a Madrid

  • Els presidents van coincidir en la necessitat de flexibilitzar el dèficit autonòmic però no pel que fa a la consulta

VilaWeb
Redacció
27.03.2013 - 14:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, s’han reunit aquest setmana a Madrid, segons fonts del govern que cita l’agència ACN. Ambdós van coincidir en la necessitat de flexibilitzar l’objectiu de dèficit autonòmic. Ara bé, les discrepàncies van ser evidents pel que fa a la consulta. Tot i així, mantindran el diàleg per evitar que aquestes diferències puguin afectar altres àmbits. Mas i Rajoy van analitzar la situació econòmica de Catalunya, Espanya i Europa, i el president espanyol es va comprometre a flexibilitzar el nivell de dèficit si Europa donava més marge a l’estat espanyol.

Ha estat la primera trobada entre els dos presidents després de la investidura de Mas i s’ha produït en el marc del nou clima de diàleg que volen impulsar les dues parts. El president de la Generalitat i Rajoy van abordar la situació econòmica a Catalunya, Espanya i Europa i dels objectius de dèficit i de consolidació fiscal, on tots dos van coincidir en la necessitat de mantenir els compromisos adquirits.

En tot cas, Rajoy es va felicitar dels resultats obtinguts en la reducció del dèficit gràcies a l’esforç de totes les administracions públiques. En el cas de Catalunya, el dèficit va passar de l’1,96%, lluny de l’1,5% marcat per a totes les comunitats, però molt més lluny del 4,02% que va registrar al 2011, fet que implica que va aconseguir reduir dos punts en només un any.

Tal com ja havia avançat el seu govern, Rajoy es va comprometre amb Mas a flexibilitzar els objectius de dèficit de les comunitats autònomes (actualment un 0,7% per al 2013) tan bon punt Europa flexibilitzi el del conjunt de l’estat, fet que el seu executiu espera que es produeix al mes d’abril.

Segons fonts de La Moncloa, els dos també van coincidir en destacar la importància dels mecanismes de liquiditat que ha posat en marxa el govern espanyol, com el FLA, i van abordar la situació de tresoreria del govern de la Generalitat.

Les mateixes fonts apunten que van parlat de la situació econòmica general i van coincidir en la necessitats de les polítiques de creixement per superar la crisi i per millorar les condicions de finançament i de liquiditat de les empreses.

Compromís de seguir dialogant

Per últim, Mas i Rajoy van abordar l’encaix entre Catalunya i Espanya i el procés sobiranista i que preveu una consulta a la ciutadania. Segons fonts de La Moncloa, en aquest punt es va constatar l’enorme distància que separa els dos plantejaments. En tot cas, tant el president espanyol com Artur Mas es van comprometre a mantenir una actitud de diàleg.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any