Duran allarga el termini per fer la consulta fins al 2016

  • 'Segons quines circumstàncies polítiques, econòmiques o socials, podrien dur a ajornar-la', diu en una entrevista a El Punt Avui

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.03.2013 - 10:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CDC i UDC tornen a tensar la corda per causa del procés sobiranista. Unió avança amb el fre de mà posat en relació amb la consulta. El president d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, diu que la prioritat és fer-la el 2014, però, tal com ja va fer ahir la presidenta del parlament, Núria de Gispert, també d’Unió, ha obert la porta a allargar el termini, si convé, un parell d’anys. ‘Segons quines circumstàncies polítiques, econòmiques o socials, podrien dur a ajornar-la. Però no pot anar més enllà del 2016’, ha dit en una entrevista a El Punt Avui.

‘Hem d’intentar que sigui el 2014. Això ho hauran de decidir CiU i ERC, i tant de bo ICV i el PSC. Però segons quines circumstàncies polítiques, econòmiques o socials, podrien dur a ajornar-la. Però no pot anar més enllà del 2016. El compromís és fer la consulta en aquesta legislatura. Si podem, el 2014. Però no necessàriament, si no es donen les circumstàncies’, ha dit Duran.

Ahir De Dispert va avisar que la consulta es podria arribar a ajornar fins més enllà del 2014 si continuava la situació actual de crisi econòmica. Això va fer reaccionar ahir ràpidament els convergents, que de la mà del secretari d’organització, Josep Rull, van desautoritzar la presidenta dient que ‘no hi ha cap circumstància excepcional’ que faci pensar que s’ajornarà.

Rull va insistir que el full de ruta fixat amb ERC es mantenia i va voler deixar clar que la flexibilització del dèficit per part del govern espanyol ‘seria a canvi de res’ i que no es faria servir una renúncia a la consulta com a contrapartida. ‘Aquesta és una línia vermella que no es pot creuar’, va reblar.

Junqueras vol el 2013

La posició de De Gispert i de Duran contrasta també amb l’expressada pel president d’ERC, Oriol Junqueras, que va assegurar divendres que era possible d’organitzar un referèndum a Catalunya el 2013, per més que el pacte de governabilitat que va pactar amb CiU fixés la data per al 2014. I es va declarar partidari de fer-la abans que el referèdum escocès, que es celebrarà el 18 de setembre de l’any que ve.

Malgrat la posició d’Unió de plantejar un ajornament de la data del referèndum, Duran insisteix que el seu partit no s’allunya gens ni mica del full de ruta pactat per ERC: ‘CiU no s’allunyarà del full de ruta. No he pensat mai que ens allunyem en els termes de fer o no la consulta. Aquí hi ha un compromís. I el complirem. Tant CDC com UDC. No hi ha diferències en l’objectiu de celebrar una consulta en els termes en què la tenim pactada. Quan jo parlava del possible allunyament d’ERC, en condicional, ho deia pensant en qüestions econòmiques, no en la consulta.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any