El parlament xipriota refusa el polèmic rescat

  • El partit del govern s'ha abstingut en la votació · El president Anastasiadis només exlou de la quitança els que tinguin menys de 20.000 euros i demà tornarà a negociar amb la resta de partits

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.03.2013 - 19:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Xipre ha refusat fer pagar als estalviadors una part del rescat imposant una quitança als dipòsits bancaris de més de 20.000 euros. Fins i tot els diputats conservadors del president Nikos Anastasiadis s’han negat a votar-hi a favor, mentre que els seus socis de govern centristes i tota l’oposició han votat en contra, en bloc. El ministre de Finances xipriota, Mijalis Sarris, ha negat que hagués presentat la dimissió. Anastasiadis tornarà a negociar demà amb la resta de partits i el parlament tornarà a votar. El resultat de la votació, a mà alçada, ha estat de 36 vots en contra i 19 abstencions.

Tot i que l’Eurogrup li va demanar ahir que no toqués els dipòsits inferiors a 100.000 euros, protegits per la legislació europea, Anastasiadis tan sols vol protegir finalment els petits estalviadors que tinguin menys de 20.000 euros a la llibreta, segons la seva última proposta. La Comissió Europea li ha recordat que ha de recaptar 5.800 milions d’euros si vol que Brussel·les pagui la seva part, els 10.000 milions promesos.

El president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha intentat tranquil·litzar els estalviadors de la resta del sud de l’euro insistint que la quitació dels dipòsits xipriotes no és extrapolable a altres països. ‘Aquest temor està absolutament fora de lloc, no hi ha cap necessitat d’imposar cap gravàmen als actius d’altres països’, ha assegurat el laborista holandès. Dijsselbloem justifica les pèrdues que hauran d’assumir els estalviadors xipriotes per la mida del sector bancari xipriota, que ha arribat a pesar el 800% del PIB de l’illa.

El president Anastasiadis ha convocat els caps de la resta de grups a una nova reunió, demà a les 10 del matí, ‘per examinar alternatives per afrontar la situació que es crearà després de la sessió del parlament’. La seva última proposta protegeix els estalviadors amb menys de 20.000 euros al compte, però manté el càstig del 6,75% per als que superin aquesta quantiat sense arribar als 100.000. I al contrari del que li ha demanat l’Eurogrup no endureix la quitança als dipositants amb més de 100.000 euros, que es manté en el 9,9% en comptes de pujar al 12,5%.

La Comissió Europea ha advertit el govern xipriota que, independentment de la fórmula que faci servir, haurà de recaptar els 5.800 milions necessaris si vol que Brussel·les li pagui els 10.000 acordats per aquest cinqué rescat de l’euro –després dels de Grècia, Irlanda, Portugal i el bancari espanyol. El portaveu d’Afers Econòmics europeu, Simon O’Connor, ha recordat que els ministres de Finances de l’euro accepten que Nicòsia introdueixi més progressivitat en l’impost, però ‘sempre que tingui el mateix impacte financer’. ‘Està molt clar’, ha avisat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any