El govern d’esquerres a l’Alguer penja d’un fil

  • Per discordances dins la coalició · El síndic Lubrano amenaça de dimitir · Avui, reunió decisiva

VilaWeb
Redacció
14.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La coalició de centre-esquerra que governa l’Alguer des del mes de juny passat viu la primera gran crisi aquesta setmana. Fins al punt que el govern podria caure. El síndic mateix, Stefano Lubrano, ha fet saber que si aquesta setmana no es resolen les discordances internes de l’equip de govern, format per set partits diferents, probablement haurà de dimitir. L’origen de tot plegat? El desacord sobre qui ha de comandar la fundació Meta, l’òrgan municipal de promoció turística.

No és pas la primera vegada que els partits que formen el govern expressen opinions diferents públicament, però sí que és la primera vegada que el síndic fixa un ultimàtum, amenaça de dimitir i ordena de tancar files. La coalició que governa la ciutat va fer una reunió extraordinària dilluns per trobar-hi una sortida.

La reunió, d’unes quantes hores de durada, es va acabar sense cap acord. ‘Fumata nera’, titulava la premsa sarda. Lubrano va anunciar dilluns a la nit que donava una altra oportunitat al govern i va convocar una segona reunió, avui al vespre, dient que seria la mesa de negociació darrera i definitiva.

Saluzzi és nomenada i dimiteix pocs dies després

El síndic Lubrano va nomenar fa pocs dies la jove periodista cultural de la cadena de televisió Sky, Paola Saluzzi, nova directora de la fundació Meta. Aquest nomenament, però, no va agradar a una part dels partits de govern, que afirmen que no van ser consultats, tal com figurava al pacte de govern i, a més, preferien uns altres candidats per a ocupar aquest lloc, considerat de gran importància per Lubrano mateix.

Les crítiques van anar pujant de to fins al punt que ahir, l’endemà passat de la primera reunió frustrada i de l’ultimàtum de Lubrano, Saluzzi va presentar la dimissió adduint que no volia ser cap entrebanc per a la marxa del govern (vídeo). Però, segons diverses fonts, la ferida és oberta i la renúncia de Saluzzi no sembla pas, ara per ara, l’única via per a la solució. Avui, de fet el regidor del Partit Democràtic, Mario Bruno, que forma part de l’equip de govern, ha dit en conferència de premsa que o bé es demostra el clar suport al síndic a través d’una qüestió de confiança aquesta nit per part de tots els partits de govern o hi haurà dimissions en cadena i caldrà tornar a fer eleccions ben aviat.

Una dimissió traumàtica

Una hipotètica dimissió de Lubrano seria especialment traumàtica, perquè la seva victòria inesperada, el mes de juny passat, va posar fi a catorze anys de governs municipals de centre-dreta amb síndics del Poble de la Llibertat, el partit de Berlusconi. I obria, per a molts, una nova etapa a l’Alguer també des de l’òptica lingüística: la llengua havia esdevingut una de les obsessions de Lubrano en la campanya electoral del mes de juny i havia dit en més d’una ocasió, com en aquesta entrevista a VilaWeb, que lluitaria a fons perquè el català s’ensenyés finalment a les escoles.

L’oposició s’acarnissa amb Lubrano

L’oposició, mentrestant, ho ha aprofitat per criticar durament el govern municipal assegurant que Lubrano no és capaç de governar la ciutat i acusant la coalició d’esquerres de no ser gens cohesionada. En paraules de Michele Pais, regidor del Poble de la Llibertat, a l’oposició: ‘Una pallassada, una vergonya de proporcions nacionals que l’Alguer no es mereix. […] És un exemple vistent d’incapacitat, ineptitud, poca traça d’una administració que de mica en mica demostra ser la pitjor de la història de l’Alguer.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any