25 de maig de 2014, referèndum d’independència?

  • És el dia que es faran les eleccions europees • El govern estudia de fer-hi coincidir el referèndum d'independència

VilaWeb
Redacció
12.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les eleccions europees es faran finalment entre el dijous 22 i el diumenge 25 de maig de 2014, segons que han acordat les institucions comunitàries. El govern estudia si hi fa coincidir la consulta d’autodeterminació. ‘Faig aquesta reflexió, però no hem d’ensenyar totes les cartes’, va admetre Artur Mas a final de gener. Les europees s’havien de fer entre el 5 i el 8 de juny –el 2009 es van fer del 7 al 9–, però els Vint-i-set han acordat d’avançar-les dues setmanes. A Catalunya es votarà el 25 de maig.

El canvi de data proposat pel Consell Europeu es va fer públic ahir, després de la reunió dels ministres d’Afers Estrangers, tot i que fins avui no s’aprovarà formalment, segons la delegació espanyola. ‘L’acord s’ha tancat’, confirmava també el portaveu dels populars europeus.

Fonts de l’eurocambra van dir que les eleccions s’havien avançat dues setmanes perquè no s’escaiguessin amb períodes festius i de vacances, cosa que hauria pogut fer caure encara més la participació. A més, convocant les eleccions al maig també es vol accelerar la formació de la nova Comissió Europea i assegurar que haurà estat escollida abans de les vacances d’estiu i que serà operativa al setembre. L’eurodiputat liberal britànic Andrew Duff havia demanat aquest avançament perquè el president de la Comissió Europea fos elegit abans de començar les vacances d’estiu en alguns estats. El referèndum d’autodeterminació d’Escòcia serà a la tardor següent, probablement a l’octubre.

Croàcia ingressarà a la UE l’1 de juliol. De resultes d’això la cambra europea s’ampliarà de 754 escons a 766 i caldrà redistribuir el nombre d’eurodiputats per estat membre. Alemanya hi perdrà tres cadires –però continuarà essent la delegació més nombrosa, amb 96 eurodiputats–, mentre que Romania, Grècia, Bèlgica, Portugal, la República Txeca, Hongria, Àustria, Bulgària, Irlanda, Croàcia, Lituània i Letònia cediran un escó. L’estat espanyol hi mantindrà els 54 eurodiputats actuals.

 

Editorial de Vicent Partal: ‘Un referèndum que Espanya no podria evitar… si el fèiem en forma d’eleccions‘ (25.01.2013)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any