El PSOE multa els diputats del PSC amb 600 euros i exclou Zaragoza de la direcció del grup

  • És la sanció més forta que pot imposar el grup parlamentari del congrés espanyol

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.02.2013 - 20:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSOE ha imposat una multa de 600 euros als catorze diputats del PSC que ahir van trencar la disciplina de vot en suport de les resolucions de CiU i ICV pel dret de decidir. A més, ha exclòs José Zaragoza de la direcció del grup parlamentari del congrés espanyol en acceptar-li la renúncia, que havia presentat després que diverses veus del partit espanyol ho demanessin.

La sanció econòmica, també a Carme Chacón, és la més forta que pot imposar el grup parlamentari ‘perquè es tractava d’una votació d’importància singular’.

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha acceptat la renúncia de Zaragoza, que ocupava el càrrec de secretari general adjunt en representació del PSC. Al llarg de la jornada, i mentre encara cuejava el malestar dels barons socialistes més crítics amb PSC com Alfonso Guerra o Txiki Benegas, que aposten per trencar el grup, la direcció del PSOE ja apuntava que Zaragoza hauria de ser coherent i renunciar al lloc que ocupava com a un dels encarregats, precisament, que no hi haguessin fissures en el sentit del vot.

Zaragoza actuava de número quatre al grup, per darrere de Rubalcaba, Elena Valenciano i Eduardo Madina. Tradicionalment els socialistes espanyols han situat un diputat català a la cúpula de la formació parlamentària per encaixar l’equilibri de forces. Caldrà veure si el PSOE nomena ara com a secretari general adjunt un membre del PSOE o un altre diputat del PSC, malgrat que els 14 actuals han estat sancionats precisament per trencar la disciplina.

Informe del comitè de disciplina

La direcció del grup socialista espanyol ha adoptat la decisió a la reunió que ha fet des de les sis de la tarda fins a dos quarts de vuit. Sobre la taula hi havia l’informe del comitè de disciplina del grup -del què en altres legislatures havia format part Teresa Cunillera- que recollia la situació que es va produir ahir a les votacions de les propostes de resolució.

L’informe també incloïa l’actuació de Carme Chacón, que no va emetre el seu vot. Chacón no va seguir el criteri marcat per la direcció dels socialistes catalans però tampoc va complir amb el sentit del vot que ordenava el grup del congrés, que era un vot en contra. Per tant, segons el PSOE, l’actuació de l’ex-ministra és també reprovable i suposa una infracció de les directrius marcades.

Els socialistes espanyols han imposat als 14 diputats del PSC la sanció màxima que tenien al seu abast. El reglament del grup estableix sancions per al trencament de la disciplina de vot, però no les quantifica. En canvi, sí que deixa clar que els casos d’absència no justificada dels diputats són sancionats amb multes d’entre 200 i 600 euros. En aquest cas, la direcció del grup ha decidit equiparar les dues situacions per la singularitat de la votació.

La sanció es pot recórrer per part dels diputats. Amb tot, bona part dels membres del PSC al congrés espanyol han apuntat que no tenen intenció de fer aquest pas.

La cúpula del PSOE busca amb aquesta sanció aplacar les veus més crítiques del grup parlamentari, que aquest dimarts, en una reunió molt tensa, van demanar directament el trencament del Grup Socialista i van apostar perquè el PSOE es presenti amb les seves sicles a Catalunya. No és la tesi de la direcció, que aposta per mantenir els ponts i, això sí, redefinir el protocol de relacions per deixar clares les competències i l’àmbit d’actuació de cada partit.

 

Més informació: El PSC qüestiona que Chacón continuï representant el partit

Opinió contundent de Rocío Martínez-Sampere: ‘Hem de dir sí a Catalunya: reivindicació nacional i model social són indestriables’

Editorial de Vicent Partal: Un PSC desconegut

Montilla reconeix que Zapatero preferia Mas de president

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any