Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

27.02.2013

Un PSC desconegut

Important el vot d'ahir del PSC al congrés espanyol. Rellevant. Per primera volta en la història, els diputats socialistes catalans van votar no tan solament diferent, sinó contra el vot del PSOE. Ho havíem reclamat durant tants anys que ara seria incongruent que no celebràssem aquest pas endavant. Dels representants catalans a Madrid, únicament els del PP es van manifestar contra el referèndum. Ho matise: els del PP i Carme Chacon. Però això d'aquesta dona és una anècdota que s'explica tota sola.


És cert també que el PSC va votar a favor de les iniciatives de CiU i ICV però contra de la d'Esquerra, que no era tan conciliadora. Supose que cercaven una manera de suavitzar una mica l'impacte de la seua posició. Que al PSOE ha caigut com un tro. Alfonso Guerra ha demanat de seguida que el PSOE entre a Catalunya a competir amb el PSC. Sembla mentida que encara diga coses aquest home...


Ahir no vaig detectar cap entusiasme per la decisió dels socialistes. Potser aquest vot arriba tard, però fóra bo de recordar també com ens hauria semblat increïble fa tan solament uns mesos. Ho recordaré: el PSC, el PSC, s'havia presentat a les eleccions catalanes amb un programa que defensava la convocatòria d'un referèndum sobre la independència, sempre que fos legal, i després de més de tres dècades per primera vegada ha trencat la disciplina de vot del PSOE per a reclamar que es fes aquest referèndum. Jo no diria de cap manera que això siga una anècdota. I encara menys que siga una anècdota menor.

Mail Obert