El PP vol sancionar els qui xiulin l’himne espanyol o el Borbó

  • Ho diu De Cospedal després de la colossal xiulada ahir a la final de Copa de bàsquet a Vitòria

VilaWeb
Redacció
11.02.2013 - 15:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, ha demanat que se sancioni les persones que xiulin l’himne d’Espanya o el rei Juan Carlos. Ahir milers d’espectadors van fer sentir la seva protesta durant la final de la Copa de bàsquet que va enfrontar el Regal Barça i el València a Vitòria. ‘Em sembla absolutament reprovable i crec que haurien d’existir sancions per a aquest tipus d’actes que ofenen símbols que són de tots els espanyols’, ha dit en compareixença de premsa des de la seu del PP.

El pavelló Fernando Buesa Arena de Vitòria va dedicar ahir una estrepitosa xiulada al rei espanyol just abans de començar la final. El públic, majoritàriament basc però amb presència també de seguidors arribats de Catalunya i del País Valencià, va tapar l’himne espanyol quasi completament amb els xiulets. La música sonà en una versió molt reduïda, de pocs segons, com el maig de l’any passat, a la final de Copa de futbol entre el Barça i l’Athletic, al Vicente Calderón.

Aquest és el vídeo de la xiuladissa en l’emissió de TVE:

Esbroncada a Wert

Al descans del partit també hi va haver una gran escridassada al ministre Wert, quan va sortir a la pista per lliurar un premi a categories inferiors del Reial Madrid. Repassem ara les xiulades històriques contra el rei i l’himne espanyols.

La més recent, el maig de l’any passat, a la final de Copa entre el Barça i l’Athletic al Vicente Calderón

A l’estadi Vicente Calderón es van instal·lar uns altaveus de gran potència per fer sonar ben fort l’himne espanyol, que tan sols va durar vint-i-set segons. Amb tot, la xiulada dels seguidors del Barça i de l’Athletic va ser colossal. Molts espectadors es van queixar que Televisió Espanyola havia rebaixat el so ambient perquè no se sentís la protesta. En la retransmissió es pot comprovar com al començament de l’himne hi ha un so ambient molt més fort, que és abaixat immediatament, amb les primeres notes.

La clausura del camp de les Corts

El juny del 1925, durant la dictadura de Primo de Rivera, el camp del F. C. Barcelona de les Corts fou clausurat. El motiu: la xiulada a la ‘Marxa reial’, l’himne espanyol, en un partit amistós del Barça i el Júpiter en homenatge a l’Orfeó Català.

Abans de començar el partit, una banda de música de la marina anglesa va interpretar l’himne espanyol i una bona part dels 12.000 espectadors que hi havia a la graderia hi va respondre amb una xiulada monumental. Tot seguit, va interpretar l’himne britànic, ‘God save the King’, que tothom va aplaudir calorosament.

L’incident va indignar tant les autoritats que van clausurar l’estadi del Barça durant sis mesos (finalment, van ser tres), van imposar una multa a l’equip i no tan sols van destituir Joan Gamper de la presidència del club, ans van expulsar-lo a Suïssa.

Aquell va ser el precedent més antic. Entre els més recents, es destaca el de l’any 1989, quan Juan Carlos I fou xiulat en la inauguració de l’Estadi Olímpic de Montjuïc.

Vint anys més tard, l’any 2009, justament a la final de Copa entre el Barça i l’Athletic a Mestalla, hi va haver la gran xiulada a l’himne i al rei espanyols.

L’any següent, el 2010, els afeccionats blau-grana van dedicar una xiulada clamorosa al rei i a l’himne espanyols durant la final de la Copa de bàsquet, disputada pel Barça i el Madrid a Bilbao.

Xiular l’himne a França, ofensa nacional

L’himne espanyol no és pas l’únic que hagi estat xiulat en un partit de futbol. Fora de casa nostra són famoses les xiulades a ‘La Marsellesa’ (l’himne francès), fetes als estadis. Una de les més sonades fou la de la final de Copa del 2002, disputada entre el Bastia cors i el Lorient bretó. Quan va sonar ‘La Marsellesa’, al principi del partit, els seguidors corsos van xiular-la enèrgicament.

L’incident, entès com un repudi del centralisme de París, va irritar profundament el president de la república d’aleshores, Jacques Chirac, que va abandonar la llotja i va qualificar-lo d’intolerable.

Les xiulades contra ‘La Marsellesa’ es repetiren en els partits internacionals de la selecció francesa amb Algèria (2001), el Marroc (2007) i Tunísia (2008). Arran d’aquesta darrera protesta, l’ex-president francès Nicolas Sarkozy ordenà que s’aturessin els partits si l’afecció xiulava l’himne francès.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any