‘Quan una llei es fa contra un poble, el poble es revolta contra la llei’

  • Clam a més de seixanta municipis per l'escola en català i contra la reforma educativa de Wert

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de seixanta municipis catalans van fer ahir concentracions contra la reforma educativa impulsada pel ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert. La plaça de Sant Jaume de Barcelona va fer la més multitudinària. Al final de la protesta, el president en funcions, Artur Mas, va rebre al Palau de la Generalitat els representants de Somescola, la plataforma que aplega entitats, sindicats i col·lectius en favor de la immersió lingüística. L’hi van acompanyar els consellers Irene Rigau i Ferran Mascarell. Poblacions com Girona, Tarragona, Lleida, Manresa i Tortosa també es van mobilitzar en defensa de la immersió lingüística, amb manifestacions que van aplegar centenars i milers de ciutadans.

En la concentració de Barcelona, hi va participar l’escriptor Rodolfo del Hoyo, veí de Santa Coloma de Gramenet, que va explicar que la seva ciutat era on s’havia començat a aplicar el sistema d’immersió lingüística, un sistema que ell creu que funciona i que no necessita cap modificació. ‘Felip V i Franco van voler exterminar el català i no se’n van sortir; Wert tampoc no se’n sortirà’, va declarar. Va afegir que els pobles es rebel·len contra les lleis quan les lleis van contra el poble i va fer una crida a no acatar la norma impulsada pel govern espanyol si s’acaba aprovant.

Tot seguit, la cantant Marina Rosell, el cantautor Feliu Ventura i el president de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Isidor Marí, van llegir el manifest. Al text s’assegura que el sistema d’escola en català ha garantit durant més de trenta anys la cohesió social i reivindica que les llengües no han de ser percebudes mai com un problema, sinó com una oportunitat.

A banda els representants dels sindicats i les entitats de la societat civil, també van participar-hi membres dels partits polítics, com ara el secretari general de CDC, Oriol Pujol; el diputat electe de CiU Jordi Turull; el president d’ERC, Oriol Junqueras; el líder d’ICV-EUiA, Joan Herrera; la diputada del PSC Rocío Martínez Sampere; i el diputat electe de la CUP David Fernández, entre més.

La concentració davant el Palau de la Generalitat és una de les més de seixanta que es van fer en municipis d’arreu de Catalunya seguint la crida de Somescola. Per exemple, n’hi hagué a poblacions com ara Arenys de Mar, Figueres, Igualada, la Seu d’Urgell, Manresa, Mataró, Olot, Palamós, Ripoll, Sabadell, Terrassa, Torelló, Vic i Vilafranca del Penedès.

A Tarragona, un miler de persones es van aplegar a la plaça de la Font per mostrar el rebuig a la reforma educativa. S’hi va llegir un manifest, en què es va reclamar que el català continués essent la llengua vehicular i que el govern actués amb la màxima contundència en la defensa d’una escola construïda entre tots durant aquests darrers trenta-cinc anys. La concentració s’acabà amb crits d’independència.

A Girona es van concentrar un miler de ciutadans a la plaça del Vi. Van cridar a favor de la independència i van mostrar pancartes en què es podien llegir missatges com ara: ‘Si ell és un toro, l’haurem de torejar’, acompanyada de la imatge del ministre Wert. El president d’Òmnium Cultural del Gironès, David Martí, va llegir el manifest.

A Manresa es van manifestar més de 600 persones a la plaça Major. El president d’Òmnium Cultural al Bages, Jaume Puig, va lamentar que s’ataqués un sistema d’ensenyament que s’ha demostrat que és un model de convivència i no va descartar més mobilitzacions. ‘El defensarem a capa i espasa’, va afegir. L’acte va acabar amb el cant de ‘Els Segadors’ i crits d’independència.

Tortosa va aplegar unes 300 persones a la plaça de l’Ajuntament. El manifest fou llegit per professors, lingüistes i joves estudiants que van demanar al govern que no cedís en cap dels aspectes que s’expressen al títol segon de la llei d’educació de Catalunya (LEC) en relació amb la política lingüística. Poblacions ebrenques com ara Amposta, Ulldecona o Flix també van fer concentracions.

Malgrat el fred, un miler de ciutadans, segons la guàrdia urbana, es van concentrar a Lleida, davant la subdelegació del govern espanyol per defensar el model d’immersió lingüística. A la convocatòria de Somescola.cat s’hi van afegir associacions, sindicats i membres de tots els partits polítics tret del PP. Entre els assistents, s’hi destacaven el batlle de Lleida, Àngel Ros; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; i el delegat del govern a Lleida, Ramon Farré.

Demà Wert serà interpel·lat al congrés

A banda la concentració d’ahir, aquest polèmic avantprojecte de llei viurà nous capítols aquesta setmana. D’una banda, demà el president Artur Mas es reunirà al Palau de la Generalitat amb els partits que van votar a favor de la llei d’educació de Catalunya. Mentrestant, el ministre Wert serà interpel·lat al congrés espanyol. Més tard, novament al Palau de la Generalitat, hi haurà una reunió extraordinària del Consell Escolar de Catalunya. L’endemà, dijous, la Plataforma per l’Ensenyament Públic es manifestarà a València.

 

Informació relacionada

[VÍDEO] Crits entre defensors de l’escola catalana i manifestants espanyolistes a la plaça de Sant Jaume

Messi també defensa el català

Jordi Pujol, sobre la reforma de Wert: ‘Es pensen que poden aconseguir el que no han aconseguit en 300 anys’

Wert ja va anunciar el 2010 a la FAES la reforma educativa

Com ataca Wert la immersió lingüística?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any