Xoc frontal entre Rigau i Wert per la reforma uniformitzadora del sistema educatiu

  • La consellera d'Ensenyament abandona la reunió amb el ministre, a Madrid · Wert: 'Això que fem és aplicar la sentència del TC' · La Generalitat també plantarà avui el ministre en la reunió d'Universitats

VilaWeb
Redacció
05.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català i l’espanyol van xocar frontalment ahir a Madrid en la reunió sectorial d’Ensenyament. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, es va aixecar de la taula abans no s’acabés la conferència d’Educació. S’hi tractava de la reforma educativa del ministre José Ignacio Wert, que relega el català a un paper residual a l’escola i tomba la immersió. Rigau va explicar que Wert havia presentat un nou text amb algun canvi, com ara que el català sí que tingués valor en les avaluacions finals d’ESO i Batxillerat, però suprimint el caràcter troncal de la llengua catalana.

Rigau va donar un ultimàtum a Wert i li va anunciar que la Generalitat presentaria una nota amb els arguments jurídics contraris a la llei. ‘O es retira l’avantprojecte o no cal que en parlem més’, va dir. Va abandonar la reunió quan ja feia una hora i 45 minuts que havia començat, tan bon punt va poder constatar que la nova proposta de Wert mantenia els eixos que ensorren el model de la immersió.

El ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert, va negar que la reforma que impulsa sigui cap atac a la immersió lingüística i envaeixi les competències de la Generalitat. Tanmateix, sí que va admetre que articula mecanismes per fer complir les sentències que estableixen que el castellà pugui ser llengua vehicular a Catalunya. Wert va acusar Rigau d’haver utilitzat la qüestió com a ‘arma política’ i li va retreure que hagués abandonat la reunió sense haver escoltat la resta de consellers.

El ministre va comparèixer en una conferència de premsa després de la reunió per dir que és ‘radicalment fals’ que el seu ministeri actuï contra la immersió. ‘Nosaltres no envaïm la competència educativa de Catalunya’, va dir, i ‘si una comunitat creu que s’han envaït les seves competències no ha d’abandonar la conferència sectorial, sinó acudir al Tribunal Constitucional’ espanyol.

La Generalitat també plantarà Wert avui en la conferència d’Universitats

El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, també plantarà avui el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, en la conferència general de política universitària. El motiu és ‘l’agressió directa’ contra la llengua catalana i contra l’estatut arran de l’avantprojecte de llei que impulsa el govern espanyol. A través d’un comunicat, Castellà explica que l’avantprojecte de Wert significa ‘una agressió directa contra la llengua catalana i l’estatut i deixa en ruïnes el model català d’accés al nostre sistema universitari’.

El secretari d’Universitats lamenta que Wert, en lloc de rectificar els articles de la llei que vulneren competències de la Generalitat, ho ha ‘empitjorat, perquè el nou avantprojecte és marcadament reglamentista i margina la Generalitat’.

També recorda que la llei elimina la selectivitat i la substitueix per una revàlida al final del batxillerat, i alerta dels perills que l’estat s’atribueixi, com estableix l’avantprojecte presentat, la competència de ‘marcar els criteris, establir les característiques i fixar els continguts’ d’aquesta prova.

 

[OPINIÓ] Salvador Cardús: ‘No en tenen prou d’humiliar-nos; volen dividir-nos per raó de llengua’

Més informació:

Vicent Moreno: ‘El pla de Wert liquida la immersió’

El sector educatiu reacciona amb indignació a l’atac de Wert

Com ataca Wert la immersió lingüística?

Escola Valenciana insta a recuperar l’esperit de consens de les Normes de Castelló enfront de la llei Wert

El Wall Street Journal presenta Bono, Wert i Blanco com a exemples de mediocritat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any