Rigau planta Wert i marxa de la reunió

  • El sector també respon amb indignació · El govern català es nega a aplicar el pla de Wert contra la immersió · Mas convoca per a la setmana vinent una reunió amb els dirigents del PSC, ICV-EUiA i ERC i la permanent del consell escolar

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.12.2012 - 18:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consellera d’Ensenyament en funcions, Irene Rigau, s’ha plantat. A mitja reunió de la Conferència sectorial d’Educació presidida pel ministre José Ignacio Wert, Rigau s’ha aixecat i ha abandonat la reunió, en la qual s’hi tractava la reforma educativa que relega el català a un paper residual a l’escola i tomba la immersió. Rigau ha explicat que Wert ha presentat un nou text alternatiu, amb algun canvi, però ha remarcat que són canvis menors i que el text ‘continua essent inadmissible’. El nou text sí que atorga al català un valor en les avaluacions finals d’ESO i Batxillerat, però la llengua catalana deixa de ser troncal i, per tant, en totes dues propostes, el paper del català continua essent residual.

Rigau ha donat un ultimàtum a Wert i li ha anunciat que la Generalitat presentarà una nota amb els arguments jurídics contraris a la llei. ‘O es retira l’avantprojecte o no cal que en parlem més’, ha dit Rigau. La consellera ha abandonat la reunió quan ja feia una hora i 45 minuts havia començat un cop ha pogut constatar que la nova proposta de Wert manté els eixos que trenquen el model de la immersió.

Manté, per exemple, que el català i la resta de llengües cooficials de l’estat siguin matèries optatives al sistema educatiu. A més, diu que la Generalitat s’ha de fer càrrec de les despeses de l’escolarització a centres privats de tots aquells alumnes que sol·licitin poder estudiar en espanyol com a llengua vehicular i no ho puguin fer-ho a la pública o a la concertada.

En declaracions als mitjans, Rigau ha reiterat que la Generalitat considera que la llengua és ‘un punt innegociable del model educatiu català’ i ha lamentat que el ministre Wert vulgui aprofitar la reforma de la Llei educativa per envair les competències que marca l’estatut i fer marxa enrere a trenta anys d’immersió lingüística.

La consellera ha recordat que la immersió lingüística és una fortalesa de la cohesió social a Catalunya i que el nou model que dibuixa l’esborrany del ministeri configura un doble sistema d’ensenyament allunyat del que marca l’estatut. ‘Voler malmetre això i possibilitar l’existència de centres separats en català i castellà porta a trencar la cohesió social’, ha dit Rigau, que ha reblat que el govern no ho pensa admetre.

Segons la Generalitat, l’esborrany és inconstitucional perquè tracta de manera diferent les dues llengües. ‘No només han volgut alterar la immersió sinó que no han respectat la pròpia constitució’, ha dit Rigau, que ha recordat que el govern del PP ‘va començar parlant dels nacionalismes excloents i ara parla d’un projecte de llei que canvia el model en un ús perniciós de la majoria absoluta’.

El sector reacciona amb indignació

El sector educatiu de tot el país ha reaccionat amb indignació contra la proposta de Wert. Un dels primers sindicats que ho ha fet ha estat la sectorial de la Intersindical de les Illes, que ha emès un comunicat en què diu que ‘la nova versió de l’avantprojecte de la reforma Wert és un atac ferotge al sistema educatiu públic, a les llengües pròpies i a les competències educatives de les comunitats autònomes.

També ha reaccionat el sindicat majoritari del sector educatiu al Principat, USTEC. Segons el sindicat, que ha emès un comunicat, el ministre Wert pretén desmantellar el sistema educatiu català i la immersió lingüística, en proposar que la llengua catalana, en lloc de ser la llengua vehicular d’aprenentatge, sigui una assignatura de quarta categoria de la qual ni tan sols sigui obligatori avaluar l’alumnat. USTEC·STEs defensa, i ha defensat sempre, el model d’immersió lingüística que durant més de 30 anys ha obtingut un èxit total‘.

STEPV, des del País Valencià, també ha emès un comunicat en la mateixa línia: ‘La nova proposta del Ministre Wert de LOMQE és una nova agressió a l’ensenyament del i en valencià, i del conjunt de la llengua catalana, que està condemnat a la desaparició si s’arriba a aplicar’.

Somescola, per la seva banda, que aplega desenes d’entitats, inclosos les sectorials d’educació dels principals sindicats, ja va mostrar ahir la seva indignació i va anunciar mesures de protesta. La primera s’ha donat a conèixer avui i consisteix a omplir els centres escolars de cartells i pancartes a favor de la immersió lingüística. Aquests cartells es poden descarregar des de la seva web.

La Federació de Pares i Mares de Catalunya (FaPaC), també ha reaccionat amb rapidesa i s’ha sumat a la iniciativa de Somescola. En aquest comunicat, la federació, que aplega més de dues mil AMPAs de centres del Principat, critica que ‘el projecte de llei del ministre Wert respon a un criteri purament ideològic i de fanatisme’. I afegeix: ‘La FaPaC vol mostrar la seva ferma indignació i rebuig davant del projecte de llei que el ministre d’Educació Wert ha presentat. Aquest projecte relega la llengua catalana a un paper testimonial dins del sistema educatiu de Catalunya, sense que aquest canvi respongui a cap criteri pedagògic. És purament un tema d’ideologia, de fanatisme i que, contràriament als que són els valors de l’educació, vol utilitzar aquesta per crear confrontació i dividir la societat.’

 

[OPINIÓ] Salvador Cardús: ‘No en tenen prou amb humiliar-nos; volen dividir-nos per raó de llengua’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any