Els incidents del 14-N tornen a posar damunt la taula el debat sobre les bales de goma

  • El conseller Felip Puig nega que Quintana perdés un ull per una acció dels mossos · L'oposició i plataformes demanen que es prohibeixi l'ús d'aquests projectils

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Interior, Felip Puig, va comparèixer ahir al parlament per explicar l’actuació dels mossos durant el vespre de la vaga general del 14 de novembre. I va negar que Ester Quintana hi hagués perdut un ull per cap acció dels mossos. L’oposició i les plataformes Stop Bales de GomaRereguarda en Moviment han criticat les declaracions de Puig i han tornat a posar damunt la taula el debat sobre l’ús de les bales de goma.

Puig va dir ahir que lamentava les lesions a l’ull d’Ester Quintana, però va descartar que fossin responsabilitat dels mossos. Segons el conseller, a la confluència del passeig de Gràcia amb la Gran Via aquell vespre no s’hi va fer cap llançament de projectil, tan sols dues salves. En canvi, va dir que en aquella zona sí que hi havia ‘individus encaputxats’ que havien llançat objectes.

Les paraules de Puig contrasten amb les de diversos testimonis, recollits en un vídeo, i amb les d’Ester Quintana, que també explicava que havia vist com els mossos carregaven i que ella n’era la prova. ‘Sé que un mosso amb un projectil em va fer això.’

La plataforma Rereguarda en Moviment, el grup de suport a Ester Quintana, i representants de Stop Bales de Goma retreuen que Puig no diu la veritat i denuncien manca de transparència. ‘Cada vegada hi ha més víctimes de la violència policíaca desmesurada, i cada vegada es deixa més marge al cos de policia per exercir aquesta violència amb total impunitat’, diu Stop Bales de Goma en un comunicat, i recorden que hi ha uns quants testimonis que han declarat el contrari de Puig i que fins i tot algú ha recollit projectils en aquella zona: ‘O menteix reiteradament, o bé la direcció de la policia li facilita informes falsos i ell hi confia cegament.’ En aquest cas, denuncia ‘la possibilitat concreta que el cos dels mossos actuï de manera independent del conseller i del director general de la policia catalana, Manel Prat’. Finalment, Stop Bales de Goma demana la dimissió de Puig i Prat i que es dissolgui la brigada mòbil de la policia com a ‘unitat totalment descontrolada i d’enorme perillositat per a la societat’.

El portaveu del grup de suport a Ester Quintana, Joni, insisteix a dir que ‘la mida de la ferida, el tipus de lesió i la velocitat no fan dubtar’ sobre l’origen de l’impacte, i assegura que el dictamen mèdic també ho assenyala.  

Pel que fa als grups de l’oposició, tant el PSC com ERC i ICV-EUiA demanen que es reconsideri l’ús d’aquests projectils en les actuacions antiavalots. Puig es va comprometre ahir a debatre la qüestió durant la legislatura que aviat començarà.

El menor ferit a Tarragona

Quant als incidents de Tarragona, Puig va explicar que unes 150 persones amb banderes de la CGT havien causat danys en diversos indrets de la ciutat, i a la plaça de la Generalitat havien atacat els policies que protegien El Corte Inglés, llançant-los objectes contundents com ara ampolles de vidre, pedres o peces de ferro que portaven en motxilles o que agafaven dels contenidors. El cap del dispositiu va ordenar la contenció i, després, la dispersió, de primer amb furgoneta i més tard a peu.

Durant la persecució, un dels mossos va donar un cop, ‘de rebot, involuntari i fortuït’, a un menor, que va haver de menester quatre punts de sutura al cap. Dos agents que no havien vist l’acció van colpejar una noia ajupida que protegia el menor i una altra que els recriminava l’acció. ‘Les imatges incomoden i enutgen’, diu Puig, que considera que l’acció dels agents ‘sembla desproporcionada i podria no ajustar-se als protocols establerts’. Per això es va obrir un expedient informatiu que ara ha quedat suspès perquè s’ha iniciat una investigació judicial. Els tres agents implicats continuen a la seva unitat, però no participaran en actuacions d’ordre públic fins que no es tanqui l’expedient.

Informació relacionada:

VÍDEO: ‘Sé que un mosso amb un projectil em va fer això’

‘Els antiavalots han perdut el control’. Un nou cas d’agressió durant la vaga

Testimoni: El braç d’un passant per la Via Laietana trencat pels mossos

Un vídeo aplega testimonis i imatges de les càrregues dels mossos el 14-N

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any