Espanya es nega demanar a la UE un dictamen sobre la independència de Catalunya

  • La Comissió va dir que no es posicionaria fins que no el tingués, però el govern espanyol no ho troba necessari

VilaWeb
Redacció
01.11.2012 - 13:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha renunciat a demanar a la Comissió Europea un dictamen jurídic sobre una eventual independència de Catalunya i la continuïtat de l’estat català a la UE. Diu que no el veu necessari, malgrat les declaracions de portaveus de la comissió, que han deixat clar que no es pronunciarien sobre una Catalunya independent fins que no hi hagués una petició formal per part de l’estat espanyol.

Segons que informa l’agència Europa Press, el govern espanyol considera que els tractats de la UE ja deixen clar que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea, i que ‘s’hauria de posar a la cua per demanar l’adhesió’, que haurien de ratificar de manera unànime tots els estats membres. És a dir, que Espanya tindria dret de veto.

El govern espanyol considera que la carta de Viviane Reding a les autoritats espanyoles del 4 d’octubre passat diu això mateix. En canvi, el portaveu de la Comissió Olivier Bailly va negar-ho. ‘Jo no hi llegeixo això’, va dir (vídeo). I va recordar que la Unió Europea no es podia pronunciar encara sobre la hipòtesi d’una Catalunya independent. ‘Cal una situació precisa i que un estat membre demani que ens pronunciem’, va recordar, insistint una vegada més en la posició que ha mantingut aquestes darreres setmanes la Comissió Europea.

La posició de les autoritats espanyoles contrasta amb la que ha pres el govern britànic i el parlament. Justament ahir VilaWeb us avançava aquesta informació: Un dictamen del parlament britànic diu que una Escòcia independent continuaria a la UE

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any