Camí del 25-N, amb vista a un referèndum abans de quatre anys

  • CiU, PSC, ICV, ERC i Solidaritat aproven les llistes per a les eleccions · També s'hi presentarà la CUP

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cursa cap a les eleccions parlamentàries ja ha començat, amb la designació, aquest cap de setmana passat, dels candidats de CiU, PSC, ICV, ERC i Solidaritat –i de l’anunci de la CUP de concórrer als comicis del 25 de novembre. Aquestes eleccions seran marcades pel referèndum d’autodeterminació que s’ha de fer durant la pròxima legislatura, segons que va confirmar Artur Mas ahir.

Convergència i Unió (CiU) ha engegat la maquinària electoral proclamant el candidat, Artur Mas, les llistes electorals de les quatre circumscripcions i els punts bàsics del programa electoral. En el discurs de cloenda Mas va dir que ara tenien encomanada una missió històrica, va atacar ‘les oligarquies espanyoles’ i va concretar que el referèndum d’autodeterminació es faria dins els quatre anys vinents.

Entre més coses, també va dir: ‘Som cridats a una missió històrica, no messiànica’ i va recordar que per primer vegada ‘després de tres-cents anys’ el poble català hauria de decidir quin futur volia. A més a més, va criticar ‘les oligarquies espanyoles’, que va culpar de la situació actual: ‘Fa cent anys que hi xoquem i ara ja sabem que la paret ni es mourà ni s’esberlarà.’

Mas insisteix que per a poder fer la consulta i impulsar aquesta estratègia necessita un suport ampli –volent dir, sense dir-ho, una majoria absoluta–. Actualment, CiU té 62 diputats dels 135 del parlament i li’n manquen 6 per a la majoria absoluta. Les enquestes indiquen un augment de la representació de la federació, però no pas, ara com ara, una majoria absoluta. Per això, la campanya de CiU serà d’alta intensitat amb la idea d’arrossegar tot el vot sobiranista en favor d’Artur Mas.

Mas, a Wert: ‘Nosaltres no expliquem la història d’Espanya com la de «una, grande y libre»’

Sobre les declaracions del ministre espanyol d’Educació, José Ignacio Wert, Mas va dir: ‘Aquí expliquem la història d’Espanya com la d’un estat plurinacional, no pas com la de “una, grande y libre”, evidentment’ –una de les proclames que va ser més aclamada. A sobre, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran, va acusar el ministre Wert d’una ‘ignorància molt atrevida’: ‘S’ha parlat d’espanyolitzar Catalunya, però a tots ens aniria millor catalanitzar una mica Espanya.’

Quant a les llistes, no hi ha grans sorpreses: el portaveu del govern, Francesc Homs, no serà diputat i, el tercer lloc per Barcelona, l’ocuparà Oriol Pujol.

Tena: ‘Som garantia d’independència’

Alfons López-Tena fou proclamat, també ahir, en unes eleccions primàries de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), candidat a les eleccions al parlament, i Uriel Bertran, segon de la llista per Barcelona, seguit de Núria Cadenas, Isabel-Clara Simó i Santiago Espot. Toni Strubell serà el cap de llista per Girona; Albert Pereira per Tarragona i Santi Costa, per Lleida.

López Tena, en el discurs de després de la proclamació dels candidats, va manifestar que Solidaritat era la garantia de fermesa en el camí cap a la independència. ‘Som la garantia que no desdirem i que serem ferms quan arribarà el tremolar de cames… […] La Catalunya independent ha de ser democràtica i ha de servir qui ara treballa per la independència […] Que les classes altes es mullin ara per la independència, perquè, si no, no tindran cinquanta anys més de manar a Catalunya’.

ICV i ERC pugnen per ser la força majoritària de l’esquerra

Iniciativa per Catalunya-Verds i Esquerra Republicana han engegat tots els motors pensant en el 25 de novembre. Els respectius consells nacionals van proclamar ahir Joan Herrera i Oriol Junqueras caps de llista respectius, i en sengles discursos van erigir-se com l’alternativa d’esquerres. I és que el desgast del PSC –que l’últim baròmetre del CEO redueix a quarta força política– dóna a ICV i ERC la possibilitat de fer un salt en la representació parlamentària i de ser la segona força, darrere de CiU.

La CUP, a les eleccions

A les candidatures ja esmentades, aquest cap de setmana s’hi ha sumat la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), que ha decidit de presentar-se a les eleccions del 25 de novembre, sota el nom CUP-Alternativa d’Esquerres, amb la idea d’agregar gent independent. La votació de l’assemblea de Molins de Rei va obtenir 77% vots favorables a participar en les eleccions parlamentàries.

Presidiran la llista per Barcelona el periodista David Fernàndez, la regidora de Vic Georgina Rieradevall i el regidor de Vilanova Quim Arrufat. Per Girona, el cap de llista serà Lluc Salellas; per Lleida, Antonieta Jané; i per Tarragona, Jordi Martí. En aquesta entrevista de VilaWeb, David Fernàndez explica els objectius de la CUP.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any