Una advocada de l’estat demana de preveure l’ús de la força contra Catalunya

  • 'S'haurà de fer ús de la força legitima per impedir consultes il·legals', diu Elisa de la Nuez en un article a El Mundo

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.10.2012 - 08:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘En el cas d’un referèndum il·legal (…), si no es suspengués la convocatòria voluntàriament, se n’hauria d’impedir la celebració. I potser per fer-ho no hi haurà més remei que enviar les forces i cossos de seguretat de l’estat per retirar les urnes’, diu l’advocada de l’estat Elisa de la Nuez en un article publicat avui al diari El Mundo. Es queixa de la resposta tova que dóna el govern espanyol al referèndum català, que considera una amenaça, i insisteix que si el Tribunal Constitucional prohibeix un referèndum ‘s’haurà de fer ús de la força legítima’ per impedir que se celebri.

L’advocada de l’estat diu que ‘la pregunta del milió’ és què passaria si el govern català decideix tirar endavant una consulta per més que hi pugui haver una suspensió del Tribunal Constitucional. ‘El problema real és que si les sentències dels tribunals (que són de compliment obligat quan són fermes, segons l’article 118 de la constitució) no es compleixen voluntàriament, s’han d’imposar’, avisa Elisa de la Nuez. ‘De vegades per la força, si és necessari. Així ho preveu el nostre ordenament jurídic, i no ens hem d’escandalitzar per això, ho fan tots els ordenaments jurídics democràtics’.

‘No sé si quan la vice-presidenta [Soraya Sáenz de Santamaría] parla de ‘totes les mesures de l’estat de dret’ pensa en alguna cosa així, però és important de destacar que l’ús de la força -monopolitzada per l’estat- forma part com a últimaratio de l’existència d’un estat de dret’, afegeix De la Nuez.

L’article, titulat ‘El estado de papel‘, es pot llegir a El Mundo només amb subscripció. Però en aquesta web es pot llegir íntegre de franc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any