Nova amenaça d’Espanya: ‘Catalunya quedaria eternament fora de la UE’

  • García-Margallo ho diu en un acte a la Casa Àsia de Barcelona

VilaWeb
Redacció
19.09.2012 - 15:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, ha amenaçat Catalunya dient que un estat independent se situaria fora de la Unió Europea ‘eternament’ perquè la secessió és ‘contrària a la normativa comunitària’. En una compareixença a la Casa Àsia de Barcelona, ha dit que defensava ‘un diàleg i comprensió mútua’ i un aprofundiment en les relacions entre els dos territoris.

Margallo ha dit que aquestes qüestions corresponen als estats, i que en el cas de la legislació espanyola, la constitució estableix ‘la unitat de la nació indisoluble’ i ‘que la sobirania pertany al poble espanyol’. D’aquesta manera justifica que la constitució no podria reconèixer la independència de Catalunya per il·legal, i que si aquesta no era constitucional, tampoc no cabia dins la UE. 

Malgrat aquestes declaracions de Margallo, i tal com recordava en aquesta entrevista a VilaWeb l’eurodiputat Raül Romeva (ICV-EUiA) , no hi ha pas cap jurisprudència sobre què passaria en cas de secessió d’un territori dins un estat membre de la UE. Romeva recordava: ‘Un canvi d’estatus, és a dir passar de ser part d’un estat membre a ser un nou estat membre implica una enginyeria jurídica. Això no ho nega ningú. No és cert que en un procés d’independència t’excloguis de tots els organismes internacionals dels quals ets membre i hagis de tornar a demanar d’entrar-hi. ‘El procés de sortir d’un estat membre i d’entrar a la Unió es pot fer en qüestió de minuts, si es vol.’

A més, el president de la Comissió Europea, Jose Manuel Duran Barroso, ja va dir que la qüestió sobre la independència de Catalunya s’hauria de resoldre tenint en compte la legalitat internacional.

Per la seva banda, el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha dit que Espanya no sortirà de la crisi sense Catalunya perquè aquest és el motor de l’estat, i que Catalunya és fonamental per a Espanya, i Espanya és fonamental per Catalunya’. Ha estat la resposta en sessió de control a la pregunta del diputat Joan Coscubiela sobre la manifestació de l’Onze de Setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any