Anna Simó: ‘L’opció d’ERC és hisenda pròpia unilateral o referèndum d’independència’

  • La portaveu d'ERC al Parlament creu que és paradoxal demanar diners amb interessos a l'espoliador

VilaWeb
Redacció
29.08.2012 - 16:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

-Quina alternativa al rescat tenia el president Artur Mas? 

‘La solució, Mas ho va dir a l’abril: si ens intervenen, eleccions anticipades. Ells ara negaran que això és un intervenció, però ho és i en tota regla. Per tant, potser toca convocar eleccions però no per a continuar fent el mateix, sinó unes eleccions constituents que impliquin la independència de l’estat espanyol. Després d’haver-ho provat tot, aquesta és una opció. Ara, l’opció d’ERC és hisenda pròpia unilateral o convocar un referèndum d’autodeterminació i que el poble de Catalunya parli. No hi ha remei, portem segles, com deia Trias Fargas, d’asfíxia premeditada. 

Abans d’arribar a aquesta situació, s’haguessin pogut fer moltes coses. Per exemple, es podria haver instaurat l’impost de pernoctacions turístiques abans de l’estiu; les dades diuen que el turisme ha crescut aquest estiu, que no s’aplicarà fins al novembre. Una altra qüestió és els diners que es podrien recaptar amb l’impost de successions al tram més alt. Estem parlant de centenars de milers d’euros que es deixen d’ingressar per les polítiques que es pacten amb el Partit Popular. D’altra banda, s’hauria d’haver mirat de renegociar els hispabons.

Evidentment, tot això són cataplasmes perquè la qüestió ve de fa molts i molts anys. I si a això li afegim la crisi econòmica que hi ha des de l’any 2007, que ha significat una caiguda en picat dels ingressos de la Generalitat… Ara, el problema no és finançer, perquè amb la recaptació fiscal que té Catalunya no caldrien rescats. El problema és que hi ha 16.000 milions d’euros, que a vegades arriben fins als 20.000, que se’n van a Madrid i no tornen ni en forma de serveis, ni d’inversions ni de transferències.

Resulta paradoxal que anem a demanar a l’espoliador que ens en deixi 5.000 milions d’euros amb interessos i que, a sobre, cedim la poca sobirania que tenim. Amb un dèficit fiscal sistemàtic del 10% del PIB, és evident que ens llasta. Aquesta és una qüestió que s’hauria d’haver negociat fa temps, i és una promesa del govern.

Les altres respostes:

Martínez-Sampere: ‘Entenem que el govern s’aculli a aquest fons, no quedava alternativa’

Laia Ortiz: ‘Cal plantar-se i dir que els objectius de dèficit són inassumibles’

López Tena: ‘Mas i Mas-Colell són incompetents, fracassats i sense poble’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any