Laia Ortiz: ‘Cal plantar-se i dir que els objectius de dèficit són inassumibles’

  • La diputada d'ICV-EUiA al congrés espanyol proposa que Mas lideri un moviment de països de la Mediterrània per tenir una veu conjunta a Europa

VilaWeb
Redacció
29.08.2012 - 17:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

-Quina alternativa al rescat tenia el president Artur Mas? 

En primer lloc, Convergència i Unió no hauria d’haver votat una llei que ens farà presoners de l’estat. Ara, encara som a temps de parar l’espiral, si es canvia de polítiques. Ara estem calcant la mateixa espiral que Rajoy amb Europa. A més, Mas ha anat a Europa per presumir de retallades en comptes d’adonar-se que són les que ens han dut al col·lapse i que cal reactivar l’economia. Què pot fer Mas? Per exemple, liderar un moviment de països de la Mediterrània, un lobby euro-mediterrani, per tenir una veu conjunta del sud davant d’Europa.

De fet, la dificultat de liquiditat és fruit del xantatge permanent dels especuladors del mercat i perquè el Banc Central Europeu no fa la seva feina. Però si Mas i Rajoy fan cas de tot el que diu Merkel… Cal plantar-se perquè, si no, no sortirem mai del pou. L’alternativa és dir que el pla d’estabilitat i els objectius de dèficit són inassumibles. És responsabilitat de tots els europeus si es vol mantenir l’euro.  

A més, es podrien haver fet polítiques alternatives. Tant el govern català com l’espanyol, les úniques polítiques que estan aplicant són les de retallada continuada, tant de servei públic com de despesa, que han creat una segona recessió i ens han fet tornar a caure dins del pou. Aquesta és la raó per la qual estan caient els ingressos i l’economia. Des d’Iniciativa, els dos anys hem dut propostes alternatives per tenir més ingressos quan s’han aprovat els pressupostos, com l’impost sobre les grans fortunes, sobre les nuclears o dipòsits bancaris. Ens sorprèn que prefereixi donar la clau de la caixa a Madrid abans d’optar per la redistribució i incentivar el creixement.

Les altres respostes: 

Martínez-Sampere: ‘Entenem que el govern s’aculli a aquest fons, no quedava alternativa’

Anna Simó: ‘L’opció d’ERC és hisenda pròpia unilateral o referèndum d’independència’

López Tena: ‘Mas i Mas-Colell són incompetents, fracassats i sense poble’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any