Patxi López avança les eleccions basques al 21 d’octubre

  • Creu que és hora que la societat basca trii qui ha de liderar el nou escenari

VilaWeb
Redacció
21.08.2012 - 12:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president basc, Patxi López, ha anunciat després del consell de govern que s’ha fet avui a Vitòria la convocatòria d’eleccions anticipades el 21 d’octubre. La situació econòmica, la caiguda de la recaptació en les tres hisendes forals i la pressió dels partits de l’oposició han empès López a avançar les eleccions en comptes d’exhaurir la legislatura, que s’acabava el març vinent. El cert és que l’oposició feia molts mesos que li ho demanava i el pacte de govern amb el Partit Popular s’havia trencat. Tot i això, López ha dit que és una decisió ‘absolutament personal’ l’avançament de la data al 21 d’octubre, just un any i un dia després del cessament definitiu de l’activitat armada d’ETA.

‘Estic convençut que és l’hora d’obrir un nou temps de diàleg i d’acords per avançar en la construcció d’un País Basc solidari’, ha explicat en una conferència de premsa posterior. ‘Nosaltres hem complert els principals objectius que vam plantejar. Ara toca renovar el contracte social amb la ciutadania, cal que la societat basca triï qui ha de dirigir el nou escenari.’

‘Fins ara hem emprat les eines del nostre autogovern per afrontar la crisi, demostrant que l’austeritat és compatible amb el creixement, però ara és el moment d’avançar fent reformes profundes’, ha dit el president basc, que ha acusat el PP i el PNB de no deixar que el seu govern tirés endavant les mesures necessàries per conduir la situació econòmica, com ara la reforma fiscal.

López també ha defensat la feina feta: ‘Avui el País Basc és més modern i més lliure que abans que arribéssim al govern’, i ha desmentit problemes recaptatoris.

Frec a frec del PNB i EH Bildu al capdavant de la intenció de vot

L’últim Euskobaròmetre publicat fins ara, fet entre el 8 i el 24 de maig, indicava que si es fessin eleccions al parlament basc el PNB les guanyaria, amb 23 o 24 escons, seguit molt de prop per EH Bildu, que seria la segona força amb 22 parlamentaris. Els socialistes patirien una notable davallada, dels 25 escons d’ara a 17; el PP es quedaria amb 12 o 13 diputats i Ezker Batua tindria molt complicada l’entrada al parlament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any