Espanya i Itàlia, condemnades al rescat

  • El BCE no intervindrà en els mercats del deute, si els estats no demanen ajuda al fons europeu · El consell de ministres espanyol es reuneix avui amb el rescat damunt la taula

VilaWeb
Redacció
03.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, no va brindar, en l’esperada compareixença d’ahir, cap mesura per a afluixar la pressió sobre els mercats del deute; i la borsa hi va respondre encontinent amb nombres vermells; a més, la prima de risc espanyola va tornar a enfilar-se i avui ha obert per damunt dels sis-cents punts.

En definitiva, Draghi va condicionar tota intervenció del BCE a una sol·licitud d’ajuda al fons de rescat europeu formulada pels estats; és a dir, el BCE no comprarà deute, si abans els estats no demanen el rescat. Una referència directa a Espanya i a Itàlia, que es veuen obligades a demanar el rescat, per molt que ahir els caps de govern respectius fugissin d’estudi.

Mario Draghi, que la setmana passada va manifestar que faria mans i mànigues per salvar la moneda comuna, ahir va repetir que l’euro era irreversible i que el BCE podia prendre mesures excepcionals, com la compra de deute sobirà, per a reforçar-lo; però que aquests mesures solament s’adoptarien, si els estats recorrien al fons de rescat europeu.

Els caps dels governs espanyol i italià, Mariano Rajoy i Mario Monti, que es van reunir ahir a Madrid, feren després una compareixença pública en què van limitar-se a fugir d’estudi. Monti, si més no, va donar entenent que el seu govern deixava la porta oberta a una possible sol·licitud de rescat. Ara, Rajoy no en va voler ni parlar, i va repetir que el govern espanyol ‘treballaria per complir els compromisos del dèficit públic, aprovaria reformes estructurals i demanaria que s’apliquessin els acords de l’últim consell europeu… I no penso moure’m d’aquí’, va reblar. De la condició posada per Mario Draghi, ni una paraula. Però, per molt que vulgui evitar-la, no sembla que el govern espanyol tingui cap més opció que la de demanar el rescat.

En tot cas, el consell de ministres espanyol es reuneix avui amb la condició de Draghi damunt la taula. Rajoy hi compareixerà posteriorment, en principi per fer balanç de l’any. De fet, el rescat sembla tan imminent que la setmana entrant els alts càrrecs del govern de Rajoy tenen l’ordre de ser a Madrid.

També sembla que hi haurà molta tensió devers el 12 de setembre, perquè hi haurà eleccions als Països Baixos i podria guanyar-les el sector que abona la línia d’Angela Merkel. A més, aquell mateix dia el Tribunal Constitucional alemany sembla que dictaminarà sobre el nou Mecanisme Europeu d’Estabilitat, dotat amb mig bilió d’euros. Segons el dictamen del tribunal alemany, aquest mecanisme tirarà endavant o no.

Editorial de Vicent Partal: Rajoy ha perdut la partida i intervindran Espanya

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any