‘Vaig veure com començava el foc de Portbou’

  • En Xavier, natural del municipi empordanès, era a la platja quan va veure com apareixia una columna de fum a la carretera N-260

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Era la festa major de Portbou, i érem a la platja amb la família. Des d’allà vèiem la cua de cotxes que havien desviat per l’incendi de la Jonquera. Hi havia molt de trànsit i els cotxes estaven aturats. De cop, vam començar a veure fum’.

Xavier Sanz, natural de Portbou i veí de Barcelona, és un dels qui diumenge va veure com el foc que va començar arran de la N-260 s’estenia a gran velocitat i els ocupants de molts vehicles fugien corrents de les flames muntanya avall. Ell mateix explica a VilaWeb com van ser les primers hores de l’incendi.

‘Al principi no teníem la seguretat de si era un incendi, però al cap de poca estona vam veure flames, i vam trucar els d’Emergències, que no van trigar gaire a arribar.

‘Els cotxes no podien girar, estaven atrapats a la carretera, i el foc es va estendre molt de pressa, per la tramuntana, des del revolt on havia començat [com es pot observar a la fotografia] en direcció cap a mar, cap als penya-segats. Patíem per una benzinera que hi havia a prop, però no va passar res.

‘Al cap d’una mitja hora vam començar a veure gent que sortia dels cotxes fugint del foc. I uns quants del poble es van enfilar corrents per un camí de ronda per mirar d’ajudar-los i guiar-los fins al poble.’

Però n’hi va haver uns quants que sense saber-ho van fer cap als penya-segats: ‘Des de la platja no vèiem els penya-segats. Ens vam sorprendre molt quan vam saber que hi havia gent que havia anat cap allà. Vam parlar amb uns veïns que s’havien acostat amb una llanxa i que van veure com alguns es volien tirar daltabaix.’

Els veïns de Portbou que havien anat amb la llanxa fins al penya-segat van advertir aquella família que no es tirés a l’aigua, però segurament que per por de les flames, s’hi van tirar. La mare i un dels fills són ara a l’hospital, però el pare i la filla van morir contra les roques.

Informació relacionada:

Els bombers centren els esforços a l’àrea entre Terrades i Boadella

Josep M. Palau: ‘La repoblació d’arbres és la darrera opció’

La velocitat del foc en un incendi

Els vídeos més impactants dels incendis de l’Empordà

Carlota Franco: Impotència‘. Crònica de la destrucció del foc durant les primeres hores de l’incendi de l’Empordà

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any