Els bombers centren els esforços a l’àrea entre Terrades i Boadella

  • L'incendi de l'Empordà va entrar ahir en fase de control · Interior estima que fins divendres no es podrà considerar extingit

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.07.2012 - 08:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de dos dies i mig cremant de manera descontrolada, l’incendi de l’Alt Empordà va entrar ahir al vespre en fase de control, segons el conseller d’Interior, Felip Puig. Això vol dir que el foc encara no és controlat del tot, que pot revifar-se. Els Bombers de la Generalitat centren avui els seus esforços a la zona entre Terrades i Boadella, al sud del pantà de Boadella, el punt més conflictiu i en què han treballat tota la nit per controlar que els focs no revifessin. La resta del perímetre, que abasta gairebé 14.000 hectàrees, es troba estabilitzat.

Unes 140 dotacions i un miler d’efectius han treballat durant tota la nit, i les tasques continuaran fins divendres. El foc encara no està extingit, i per això Interior demana que la gent no s’acosti a la zona.

Pel que fa a les afectacions, aquest matí la GI-504 es troba tallada entre Terrades i Boadella i també la via secundària que envolta el pantà, de Darnius a Boadella, per facilitar la feina dels efectius. Es preveu que avui hi hagi alguns talls elèctrics per substituir els divuit grups electrògens instal·lats per la connexió normal de la xarxa. A més, encara hi ha alguns problemes a la xarxa de telèfon fixe en alguns municipis. 

D’una altra banda, continuen ingressades sis persones, de les quals una es troba en estat greu, amb el 75% del cost cremat. Tres persones que també van patir cremades evolucionen favorablement, i les dues persones ingressades al Josep Trueta per traumatismes ja es troben fora de perill.

Una burilla, l’origen del foc

La punta d’una cigarreta va ser l’origen d’un foc que va començar diumenge a migdia a la Jonquera i que es va propagar a una velocitat tremenda per causa d’una forta tramuntana. Aquell mateix dia també es va calar foc, igualment per una burilla, a Portbou, amb la conseqüència de tres morts: un pare i sa filla, que van saltar per un penya-segat en veure’s envoltats de foc i un home que fou ingressat amb el 80% del cos cremat. A més, hi hagué un altre mort, arran d’un atac de cor.

L’incendi ha devastat prop de deu mil hectàrees, en un perímetre de gairebé 14.000 hectàrees de l’Alt Empordà, amb vegetació, construccions i bestiar cremats.

Tant l’incendi de la Jonquera com el de Porbou van començar arran de carretera. Segons el conseller Felip Puig, el foc de la Jonquera va començar al costat de l’aparcament de camions que hi ha a la N-II del Pertús, on els agents rurals han trobat centenars de burilles; i a Portbou, arran de la N-260.

Informació relacionada:

Josep M. Palau: ‘La repoblació d’arbres és la darrera opció’

‘Vaig veure com començava el foc de Portbou’

La foto del començament del foc de Portbou

La velocitat del foc en un incendi

Els vídeos més impactants dels incendis de l’Empordà

Carlota Franco: Impotència‘. Crònica de la destrucció del foc durant les primeres hores de l’incendi de l’Empordà

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any