El nou govern grec encara ha de retallar 11,5 mil milions d’euros

  • Dimarts arriba la troica per analitzar la situació

VilaWeb
Redacció
21.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nova coalició de govern a Grècia està preocupada perquè no sap què més retallar. Dimarts arriben a Atenes els inspectors de la troica i encara falten 11,5 mil milions d’euros per retallar si volen complir amb els requisits marcats pel segon tram del rescat econòmic. Dijous el govern grec haurà de presentar el conjunt de retallades  davant la troica. Si els inspectors no hi estan d’acord, podran fer noves propostes de retallades. En cas que els grecs no les acceptin, serà més imminent que mai l’impagament de les pensions i els salaris públics. 

La coalició de govern, que va rebre el vot de confiança del parlament el proppassat 9 de juliol, està formada pel partit conservador de Samaras, Nova Democràcia, els socialistes del Pasok i Esquerra Democràtica. Aquesta setmana ha aprovat una retallada de 7,5 milions d’euros, sobretot en despesa social i pensions. El ministre d’Economia, però, es queixa perquè diu que cap ministre no vol retallar el seu pressupost.

Sembla que per aconseguir ajustar-se als requeriments i que la troica no els demani més esforços aprovaran una nova retallada sobretot en el sistema sanitari, es reduirà el nombre medicaments i es privatitzaran hospitals.

Fotis Kouvelis, el líder d’Esquerra Democràtica, ha dit que Grècia demanarà als seus socis europeus dos anys més per aplicar el nou paquet d’austeritat. Al·legarà que l’economia es veurà afectada amb una caiguda del 6,9% la producció, en comparació amb les previsions anteriors de 4.3 a 4.5%.

Els inspectors de la troica, formada per inspectors de la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI), s’instal·laran a Grecia unes setmanes per analitzar la situació i prendran decisions sobre pròxims pagaments. Ja an avisat, però, que resoldran els problemes de liquiditat que l’economia pugui tenir durant l’estiu. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any