Mascarell propugna un estat propi que protegeixi el català

  • 'Tinc la convicció que hem entrat en fase de no retorn', diu el conseller de Cultura

VilaWeb
Redacció
16.07.2012 - 09:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, reivindica un estat propi que protegeixi el català de l’ofensiva de les institucions espanyoles. En un article publicat avui a La Vanguardia, Mascarell recorda que ‘les transicions nacionals solen materialitzar-se quan encara no és perceptible que han començat’, es confessa convençut que ‘hem entrat en fase de no retorn’ i demana continuïtat i fermesa. ‘Al català li cal un estat propi favorable’, diu el conseller.

‘L’estat no respecta ni promou el català, sovint el maltracta i el combat. És l’estat espanyol qui crea un corrent artificial contra el català amb recursos sentències, reinterpretacions i suspensions inequívocament restrictives i contràries’, constata Mascarell. I afegeix: ‘Amb aquest estat no tindrem mai corrents favorables al català. Ens en cal un que reculli i materialitzi la voluntat democràtica dels catalans i no la negui, que sigui amic i no enemic el català. Deconstruir el que tenim, construir un estat amic, aquesta és la qüestió. Som una nació amb llengua pròpia. Tenim dret de tenir un estat propi amb sobirania lingüística, disposat a compartir coses amb Europa i també amb Espanya’.

El conseller opina que ‘l’estat futur dels catalans de ben segur compartirà sobiranies’. I demana: ‘Exercim plenament la nostra sobirania establint que només les institucions catalanes tenen la legitimitat per administrar la nostra realitat lingüística. Catalunya hi guanyarà. Espanya i Europa també’.

Notícia relacionada: Mas admet que Espanya ha amenaçat Catalunya d’intervenció

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any