Milers de manifestants surten al carrer contra les retallades en l’ensenyament

  • Catalunya i el País Valencià es mobilitzen avui en una vaga en tots els àmbits educatius

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.05.2012 - 12:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants han sortit aquest migdia al carrer per protestar contra les retallades en l’ensenyament, dins la jornada de vaga convocada a tots els centres de Catalunya i el País Valencià. La manifestació principal té lloc a aquesta hora pel centre de Barcelona, on milers de persones marxen  rere una pancarta que crida ‘Contra les retallades a educació’.

A València, un grup d’estudiants s’ha concentrat davant la Conselleria d’Educació i per a les sis de la tarda hi ha prevista una manifestació. I a Palma, tot i que no hi havia vaga convocada, unes quantes desenes d’estudiants han ocupat la Conselleria d’Educació.   

Com ja ha passat en les convocatòries de vaga d’ensenyament anterior, un grup d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona ha tallat a un quart de nou del matí l’autopista AP-7, a l’altura de Bellaterra, en tots dos sentits.

Aquesta tallada de trànsit no solament ha afectat aquesta autopista, sinó també la B-30 i la C-58, que connecta el Vallès Occidental amb Barcelona. Poc abans de les nou del matí, s’ha acabat la protesta i els vehicles han pogut tornar a circular, però ho han fet amb retencions importants en aquestes vies.

Poc després, un miler d’estudiants ha tallat la Diagonal de Barcelona, i s’han manifestat fins a la plaça de Francesc Macià rere una pancarta amb el lem: ‘Feu negoci amb els nostres drets. L’educació no es ven, es defensa’.

Dades divergents

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha fet una primera valoració sobre el seguiment que té la vaga d’ensenyament a Catalunya. Rigau ha dit a TV3 que un 23% del personal docent ha secundat la jornada de protesta. El sindicat CCOO difereix d’aquesta xifra i eleva el seguiment al 55%.

Pel que fa al seguiment al País Valencià, la conselleria d’Educació l’ha xifrat en un 9,5%. Al seu torn, STEPV, sindicat majoritari en l’àmbit educatiu, situa el seguiment als centres públics no universitaris en un 65%, xifra que s’enfila fins al 80% en el conjunt de les universitats valencianes.

Vaga unitària

Són totes les instàncies educatives, de les llars d’infants a les post-obligatòries, com la universitat, les escoles d’adults i les d’idiomes, que són cridades a la vaga. De fet, els organitzadors consideren que és una convocatòria ‘històrica’, per la magnitud i la unitat.

A més de la vaga, hi ha previstes concentracions a diverses ciutats. I aquests dies s’han ocupat diversos campus universitaris. A les Illes no faran vaga, però sí una concentració a horabaixa.

Els sindicats denuncien que la nova retallada de la Generalitat de Catalunya significa prescindir de 5.500 docents no universitaris per al curs vinent, i de desenes de llocs de feina dels professors de les altres etapes, segons les últimes mesures aprovades pels governs català i espanyol, com ara l’augment del nombre d’alumnes per aula i de les hores lectives dels professors, i la no-cobertura de les substitucions.

El curs vinent també s’apujaran les taxes universitàries, es reduiran les beques, s’estrenarà una matrícula per al cicle superior de Formació Professional (FP), les llars d’infants municipals i de la Generalitat seran més cares i les federacions d’associacions de pares i mares no tindran finançament de gestió. A sobre, el salari dels professors es retallarà, els interins no seran contractats per tot el curs escolar i no hi haurà convocatòria d’oposicions.

Al nostre país la vaga és convocada per l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP), Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), Associació de Mestres Rosa Sensat (AMRS), Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC),  Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Educació Secundària (FAPAES), Federació d’Ensenyament de CC OO, Federació d’Ensenyament de CGT, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC), FETE-UGT, Sindicat d’Estudiants (SE), Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), USTE-STEs (IAC). Molts d’aquests sindicats són aplegats en el Marc Unitari de la Comunitat Educatives (MUCE) i la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP)

Aquesta és la tercera vaga contra les retallades, després de la del 17 de novembre de 2011, convocada per la PUDUP per a protestar l’augment de les taxes universitàries de la Generalitat de Catalunya, i de la vaga general del 29 de març contra la reforma laboral i les retallades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any